Zvukovi migracija uveličali otvaranje Bihaćkog ljeta

Radiosarajevo.ba
Zvukovi migracija uveličali otvaranje Bihaćkog ljeta
Muzička omladina Bihać / Koncert Sounds of Migration

Sedamnaestogodišnji migrant iz Afganistana Ferdows, svojom je pjesmom uveličao spektakularno otvaranje tradicionalne manifestacije Bihaćko ljeto koje je održano u utorak navečer. Na glavnom gradskom trgu, pred mnogobrojnom bihaćkom publikom, predstavljena su muzička dostignuća projekta Sounds of Migration (Zvukovi migracija). Ferdows je dio ovog projekta, koji je u posljednjih šest mjeseci okupljao djecu i mlade iz Bihaća i njihove vršnjake migrante u zajedničkim muzičkim aktivnostima.

Članovi Muzičke omladine Bihać - glumica Erna Begatović, pjevačica Mia Midžić, muzički pedagog Sanel Kabiljagić, te muzičari bihaćkih bendova Jall Aux Yeux i Haman Jazz Bend najprije su izveli nekoliko svjetskih hitova te najavili svog prijatelja iz Afganistana. Ferdows i Erna potom su izveli tradicionalnu bosasnsku pjesmu Kiša pada trava raste  u savremenom aranžmanu. Uslijedila je jedna od najpopularnijih perzijskih pjesama Soltane Ghalbha, u čijoj izvedbi se muzičarima na sceni pridružio i Ferdowsov otac.

Nastup projekta Sounds of Migration kulminirao je simboličnom izvedbom legendarne  pjesme Imagine od Johna Lennona, čija je mirnodopska ideja da među ljudima ima mnogo više sličnosti nego razlika. Muzika spaja kulture, narode i ljude – poruka je koju su svojim nastupom poslali bihaćki i afganistanski muzičari. Na kraju je publici prikazan spot Djeca svijeta, u kojem ovu pjesmu Adnana Busuladžića izvode djeca Bihaća i  najmlađi migranti i izbjeglice koji su ovdje pronašli privremeni dom.

Za članove Muzičke omladine Bihaća je posebna čast što su sa ovim programom bili predgrupa svjetski poznatom vokalnom ansamblu Perpetuum Jazzile  čiji je koncert upriličen povodom otvaranja Bihaćkog ljeta. Koristeći samo svoje glasove kao instrumente, ovaj poznati hor iz Ljubljane oduševio je Bišćane sjajnim izvedbama svjetski poznatih standarda i nekoliko tradicionalnih pjesama. Muzika je univerzalni jezik koji spaja ljude – u to su se sinoć uvjerili mnogi.

Dio Bihaćkog ljeta je i jučer otvorena izložba fotografija Lenke Samardžić iz ciklusa Vrijeme migracija, koja će se u narednim danima moći pogledati na glavnom trgu. Fotografirajući migrante, nove privremene stanovnike Unsko-sanskog kantona, umjetnica u njima portretira ljudska bića sa svojim životnim pričama.

Program otvaranja Bihaćkog ljeta realiziran je uz finansijsku pomoć programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) kojeg finansira USAID, a sprovodi IOM.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije