Soltane Ghalbha: Bihaćki muzičari snimili spot s migrantima

Radiosarajevo.ba
Soltane Ghalbha: Bihaćki muzičari snimili spot s migrantima
Foto: Muzička omladina Bihaća / Soltane Ghalbha

Kada su voditelji muzičkih radionica Sounds of Migration u Bihaću pitali polaznike iz Irana i Afganistana da im predstave neku od popularnih pjesama iz njihove regije, odgovor je bio gotovo jednoglasan – Soltane Ghalbha. To je pjesma iz istoimenog iranskog filma, snimljenog 1968. koja je postala evergreen i doživjela brojne obrade.

Autor pjesme je Anoushiravan Rohani, jedan od najpoznatijih iranskih kompozitora i autora filmske muzike, a zahvaljujući legendarnom pjevaču Arefu, Soltane Ghalbha postala je opće poznata.

Pjesma govori o ljubavi, a njen naslov mogao bi se prevesti kao Sultan mog srca: „Jedna strana srca mi je rekla „idi“, a druga „ostani“. Moje srce ne može podnijeti da bude bez tebe... Sultan mog srca si ti“, neki su od stihova.

Zahvaljujući projektu Sounds of Migration čiji je cilj zbližavanje i kulturna razmjena između lokalnog stanovništva i migranata, ovu pjesmu upoznat će i bosanskohercegovačka publika. Snimljena je u izvedbi iskusnih muzičara iz bihaćkog Haman Jazz Benda, solističke dionice pjevaju Zilan Krolahi i Ferdows Assy, a prateće vokale Allahdad i Edalaz. Objavljen je i video spot u kojem glavne uloge takođe pripadaju migrantima.

“Pokušali smo kroz video prikazati dilemu o kojoj pjesma govori:  'ostati ili otići'. To pitanje posebno je karakteristično za sve ljude koji napuštaju svoj dom, a dio srca uvijek ostaje tamo odakle su krenuli. Iako smo u prvoj verziji razmišljali da uprizorimo samo scenu rastanka glumaca Bite i Akbara, ipak smo odlučili da cijeloj priči damo i happy end, te smo u video ubacili i scenu povratka” – kaže Munib Čavkić, koji je uz direktora fotografije Amira Selimovića, potpisnik spota kao scenarista i redatelj.

Kroz projekt Sounds of Migration želi se produbiti tolerancija i međusobno razumijevanje, potaknuti sve nas da oslušnemo i sagledamo pozitivne osobine svakog pojedinca.  

Projekt realizira Muzička omladina Bihać u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) programa kojeg finasira USAID, a sprovodi IOM.

Sounds of migration je proces u kojem sudionici međusobno upoznaju jedni druge i zajedno grade nešto lijepo – zajedničku muziku koja nas sve može oplemeniti.

Zato vas pozivamo da se prepustite divnoj melodiji Soltane Ghalbha.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije