Unija osoba sa invaliditetom u FBiH nakon sastanka u Vladi KS: "Neprijatno smo iznenađeni"

0
Radiosarajevo.ba
Unija osoba sa invaliditetom u FBiH nakon sastanka u Vladi KS: "Neprijatno smo iznenađeni"
Foto: Unija OSIFBIH / Situacija nakon sastanka kod Uka

Predstavnici Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH 24. aprila 2023. razgovarali su s premijerom Kantona Sarajevo (KS) Nihadom Ukom.

Nakon ovog sastanka, koji nije zabilježen na zvaničnim kanalima Vlade KS, iz Unije su poslali saopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti: 

"Sadržaj razgovora ostao je u sjenci činjenice da na zvaničnom sajtu, kao ni Facebook profilu Vlade Kantona Sarajevo nema ni riječi o ovom sastanku. Za nas ovo nije bilo neformalno druženje sa predstavnicima Kantona nego sastanak čiji je cilj bio da informišemo premijera o problemima osoba sa invaliditetom i djece sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo, kao i da dogovorimo zajedničke aktivnosti na rješavanju ovih problema.

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Osim neprijatnog iznenađenja da se po zvaničnim izvorima Kantona, ovaj sastanak nije ni dogodio, želimo da obavijestimo javnost i da su članovi delegacije Unije bili suočeni sa velikim problemima prilikom ulaska u zgradu Kantona, kao i prilikom napuštanja iste.

Naime, s obzirom na to da zgrada Kantona nije prilagođena pristupu osobama koje koriste kolica, članovi delegacije morali su ući kroz dio zgrade koji koristi Općina Centar i to samo do prizemlja i prostorija Ministarstva nauke, gdje je sastanak održan. Po okončanju sastanka, skoro 40 minuta pokušavali smo da članicu delegacije Amelu Velić, koja koristi kolica na električni pogon, spustimo niz stepenište kako bi ponovo kroz prostorije Općine Centar, napustila zgradu. Lift za kolica nije bio funkcionalan za ovu vrstu kolica pa smo morali odvojeno spuštati kolica i našu koleginicu Amelu. Srećom sve je prošlo bez povreda koje bi mogle dodatno ugroziti Amelino zdravstveno stanje. Detalje samog izvlačenja nećemo pominjati, štiteći ponos i dostojanstvo naše članice, ali je sigurno da smo svjedočili sramoti institucije od koje očekujemo saradnju u rješavanju naših problema.

Kako se osobe u invalidskim kolicima kreću u Sarajevu: "Na Baščaršiju nisam otišao od 2016."

Kako se osobe u invalidskim kolicima kreću u Sarajevu: "Na Baščaršiju nisam otišao od 2016."

Ovim saopštenjem želimo da ukažemo javnosti na našu svakodnevicu, kao i na nemar i nesavjesnost svih onih koji su godinama obnašali različite funkcije u Kantonu, od zastupnika preko ministara i premijera koji nisu smatrali za shodno da ovaj problem u potpunosti riješe.

Uoči objavljivanja ovog saopštenja, na sajtu Vlade Kantona Sarajevo, kao i u pojedinim medijima, vidjeli smo informaciju iz kabineta ministra saobraćaja Adnana Štete da se planira izgradnja još tri žičare. Biće to sjajan turistički impuls našem gradu i kantonu. Ali, od Vlade Kantona tražimo da prvo 'pometu ispred svoje avlije' i da omoguće osobama sa invaliditetom pristup prostorijama u zgradi u kojoj se donose odluke od značaja i za našu populaciju, kao i ostalim objektima i prevoznim sredstvima u Kantonu. Za nas je to apsolutni prioritet jer svaka arhitektonska prepreka ili nemogućnost kretanja gradom znači diskriminaciju i nepremostiv problem u svakodnevnom funkcionisanju.

Unija još snažnije nastavlja borbu za ostvarivanje prava svih osoba sa invaliditetom.

Mi nikada odustati nećemo!"

Situacija nakon sastanka kod Uka
Foto: Unija OSIFBIH: Situacija nakon sastanka kod Uka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije