U oktobru na fakultet će krenuti četiri Roma

Anadolija
U oktobru na fakultet će krenuti četiri Roma
Vahid Karić, učenik drugog razreda Srednje rudarske škole u Tuzli jedan je od stotinjak učenika koji primaju stipendiju Udruženja ˝Euro-Rom˝ za školovanje romskih nacionalnih manjina u mjesečnom iznosu od 80 KM.

Konkurs za stipendiranje novih učenika otvoren je do polovine septembra.

"Dolazim iz 11-člane porodične zajednice i zahvalan sam na stipendiji, pomoću koje kupujem stvari neophodne za školu. Inače, nas 11 živi u jednoj kući i svi su nezaposleni, iako su moja dvojica braće i sestra završili srednje škole. Braća su završila Saobraćajnu i Rudarsku, a sestra Ugostiteljsku školu. Slijedim stope starijeg brata, pa sam se upisao u Rudarsku i nadam se da ću po završetku školovanja uspjeti naći posao", rekao je Karić. 

Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Euro-Rom, navodi da će se preko ovog udruženja iz fonda stipendirati što više djece koja pohađaju srednje i osnovnoškolsko obrazovanje, a osim novčane stipendije, svakom se djetetu dodijeli mentor, koji prati njegov napredak u školi, odnosno tutor ukoliko je učeniku potrebna dopunska nastava.

"Od programa podrške romskim učenicima odustalo je svega pet učenika i to četvero u prvom razredu, a jedno zbog bolesti. Možemo reći da je ta cifra uspjeh, a danas objavljujemo poziv za sve učenike koji su se upisali u prvi razred srednje škole, kao i za one koji se već školuju. Važno nam je da djeca steknu znanje i samopouzdanje kada vide da neko prati i nagrađuje njihov rad, ali i da se obrazuju i osposobe, te da budu konkurentni na tržištu rada", naveo je Jusić.

Jusić je dodao da će srednje škole naredne školske godine pohađati oko 90 učenika, dok je prema zvaničnim podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, osnovne škole na području ovog kantona u prošloj školskoj godini pohađalo 600 učenika romske nacionalnosti. Prema njegovim riječima, romska je zajednica naročito ponosna što će na fakultet u oktobru krenuti četiri Roma.

"Inače, nećemo odbiti nikog ko nam se obrati za stipendiju, a do 15. septembra roditelji učenika trebaju donijeti dokumentaciju koja uključuje papir da su se tek upisali ili da već redovno pohađaju školu, izjavu da su po nacionalnosti Romi, te rodni list i uvjerenje o državljanstvu", pojasnio je Jusić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije