Održana edukativna radionica za romsku djecu

Radiosarajevo.ba
Održana edukativna radionica za romsku djecu
U prostorijama MZ 'Ciglane-Gorica', u srijedu 13. jula 2016. godine, održana je tradicionalna edukativna radionica za romsku djecu iz Sarajeva pod nazivom "Ljetni kamp prijateljstva 2016."

Kao i ranijih godina tako je i ovogodišnju edukativnu radionicu, koja je okupila tridesetak romske djece sa Gorice i Crnog vrha, organizirala nevladina organizacija iz Vašingtona „Međunarodne radionice za djecu“ (TWI4Kids) u saradnji sa MZ „Ciglane-Gorica“. Edukaciju je vodila direktorica pomenute organizacije Bobby Houser (Bobi Hauzer), uz pomoć Lisbeth Willis, američke koordinatorice projekta i prevodilaca, stoji u saopćenju Općine Centar.

O ovoj nevladinoj i neprofitabilnoj organizaciji i njihovim projektima nešto više je kazala koordinatorica projekta Azra Saje koja od 1997. godine, zajedno sa suprugom Vjekoslavom, djeluje u ime "Međunarodne radionice za djecu" na prostorima cijele Bosne i Hercegovine.

"U Sarajevu održavamo kampove prijateljstva koje organizuje međunarodna organizacija 'TWI4Kids' već desetak godina unazad. Predsjednica ove međunarodne organizacije Bobby Houser prvi put je došla u Sarajevo 1996. godine kada je grad još uvijek bio ranjen i razoren i od tada evo već 20 godina je tu. Ona je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, dala je mnogo za našu djecu širom BiH, naročito pazeći na ranjivu populaciju, kao što je romska. Aktivnosti u okviru ovog kampa prijateljstva su uglavnom one koje djeca vole, sportske aktivnosti, razna takmičenja, muzičke radionice, učenje jezika... Na taj način djeca se druže, razmjenjuju iskustva, uče nove stvari, razvijaju sportski duh. Godinama se djeca okupljaju na ovaj dan, smjenjuju se generacije, a mi ulažemo maksimalne napore da im taj dan osmislimo na način da bude drugačiji od drugih. Predsjednica Houser ove godine uvela je jednu novinu za tinejdžere. Naime, obezbijeđena su sredstva za termin kuglanja u Zetri za tinejdžere romske populacije", istakla je Saje.

Sekretar Mjesne zajednice "Ciglane-Gorica" Izet Kuhinja naglasio je veoma dobru dosadašnju saradnju sa pomenutom međunarodnom organizacijom.

"Godinama imamo odličnu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom, a nadam se da će i narednih godina biti nastavljena realizacija ovog projekta. Sretni smo što možemo ustupiti prostor za jednu ovakvu namjenu na zadovoljstvo djece prije svega. Zabavljaju se, uče nove stvari, igraju se, razvijaju sportski duh, a to je ono što je najvažnije", dodao je Kuhinja.

Vjekoslav Saje  je naglasio da je osnovni cilj projekta da djeca na radionicama, kroz igru i zabavu, uče o liderstvu i timskom radu.

"Želimo da nauče kako zajednički raditi i rješavati probleme, a ujedno da kroz druženje nauče engleski jezik.  Svake godine pripremimo za djecu i jednu priču sa određenom porukom. Poruka današnje priče je kako sa svojim pozitivnim stavom možemo pomoći drugima. Želimo da tim pričama njima damo do znanja da uvijek trebaju imati pozitivan stav, čak i u trenucima kada stvari i nisu baš najsjajnije. Čak i kada je kišni dan u njemu možemo pronaći nešto lijepo", kazao je Saje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije