Edna Šunjić je šampionka, liderica inkluzije, ponos: Osvojila drugo mjesto na takmičenju u skijanju!

1
Dž. M.
Edna Šunjić je šampionka, liderica inkluzije, ponos: Osvojila drugo mjesto na takmičenju u skijanju!
Foto: Ministarstvo civilnih poslova / Edna Šunjić

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se danas, 21. marta. Iako se uvijek na današnji datum priča o inkluziji, kontaktirali smo Sabinu Šunjić, majku Edne Šunjić, djevojke sa Downovim sindromom.

Već smo pisali o Edni Šunjić, ona je tokom svog života nizala mnoge uspjehe i naravno, još nikada nije prestala da se bori i da niže mnogobrojne uspjehe.

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je njena majka Sabina, te je istakla da je porodica ključna podrška za djecu sa Downovim sindromom.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Edna Šunjić sada je završila treću gimnaziju u Sarajevu, članica je Vijeća sportista Evropske specijalne olimpijade, trenira stolni tenis, plivanje i naravno skijanje. Upravo je u petak, 17. marta osvojila drugo mjesto na takmičenju u skijanju. Uz to, jedina je osoba s Downovim sindromom koja je učestvovala na EYOF-u, a trenutno je i na praksi u jednoj sarajevskoj radnji.

S obzirom na to da se danas obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, Sabina se za portal Radiosarajevo.ba podsjetila o tome kako je bilo na samom početku, te da je Ednina borba za inkluzivnost počela još davno, ali najviše kroz srednju školu. 

"Dali smo sve od sebe da Edna i ostala djeca imaju veću podršu, sada djeca imaju posebne asistente tokom školovanja, a njeni vršnjaci su joj zaista pomogli da se uključi u društvo", kazala nam je Sabina Šunjić, te je naglasila da se još bore da ta inkluzivnost pređe na svaku sferu života.

Život sa Downovim sindromom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Život sa Downovim sindromom

Poseban akcenat je Šunjić stavila na zapošljavanje osoba s Downovim sindromom.

"Društvo treba gledati njene sposobnosti, a ne njene prepreke", poručila je i uz to dodala da ako ta djeca ne nastave da rade nakon školovanja uspjeh nije potpun. 

Put borbe za inkluzivnost je bio trnovit, ali ipak Edna i Sabina nisu odustale. Nastavile su hrabro da se bore, kako bi danas Edna imala sretan i uspješan život. 

"Njena borba je urodila plodom, pa je iz tog razloga Edna pozvana na obilježavanje 75. godišnjice treće gimnazije u Sarajevu. Ovom obilježavanju prisustvovali su i mnogi političari kao i član Predsjedništva Željko Komšić", izjavila je za portal Radiosarajevo.ba i pojasnila da je pozvana zato što je upravo ona obilježila početak inkluzije u ovoj školi

Za kraj razgovora, poslala je jako emotivnu poruku za sve čitatelje portala Radiosarajevo.ba.

"Edna se borila i sada je prihvaćena. Prihvaćena je i u plivački klub što nije bilo nimalo laka stvar, ali to ju je ohrabrilo, izgradilo je. Očekujemo da će ona i dalje biti prihvaćena u društvu. Borba će trajati, posebno sada kada počinje drugi dio. Dio kada se borimo za inkluziju na radnom mjestu i adekvatnu spremu poslodavaca", zaključila je Sabina Šunjić.

Edna ima podršku roditelja, dobrih ljudi i osoba koji je vole. Sada je red i da društvo pruži pažnju osobama sa Downovim sindromom, da im pruži priliku i da ih prihvate. Ipak, radi se o čudesnim ljudima, čiji zagrljaj posebno vrijedi i oporavlja, čija ljubav se najjače osjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije