Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo važan projekt o životu Roma u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo važan projekt o životu Roma u BiH
Foto: Vlada KS-a / Kenan Magoda i Sanela Bešić

U Bosni i Hercegovini živi između 30.000 i 35.000 Roma, ali dosad nije postojao sveobuhvatan uvid u njihov kulturni uticaj, historiju i običaje. Prepoznajući značaj proučavanja ovih aspekata, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podržalo je projekt istraživanja arhivske građe o Romima u Bosni i Hercegovini.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i predsjednica Romskog Informativnog Centra "Kali Sara" Sanela Bešić, potpisali su ugovor o sufinansiranju projekta u iznosu od 27.000 KM. Ova podrška će omogućiti detaljno istraživanje arhivskih materijala koji otkrivaju važan dio historije, kulture i običaja Roma u BiH.

"S obzirom na to da je otkriveno postojanje značajne količine arhivske građe koja osvjetljava porijeklo, historiju i kulturu i običaje Roma u BiH i šire, s velikim zadovoljstvom podržavamo ovaj projekt. On će omogućiti dublje razumijevanje jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina na teritoriji BiH i njihovog uticaja na kulturološki kontekst zemlje", izjavio je ministar Magoda.

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

Predsjednica Bešić naglasila je da nedostatak edukativnog materijala o Romima u školskim udžbenicima zahtijeva istraživanje preciznih podataka o njihovoj historiji, kulturi i jeziku.

"Zahvaljujemo ministru Magodi na značajnoj podršci. Rezultati istraživanja će se pretočiti u priručnik ili knjigu koja će pomoći u prevazilaženju diskriminacije i promovisanju prava Roma", rekla je Bešić.

Cilj projekta je da se sadržaj arhivskog materijala sažme u edukativni materijal za nastavu historije, obuhvatajući aspekte historije, kulture, jezika, književnosti i običaja Roma u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije