Organizatori Povorke ponosa: 'Zajedno smo jači i jače, hrabri i hrabre, možemo mijenjati svijet'

1
Radiosarajevo.ba
Organizatori Povorke ponosa: 'Zajedno smo jači i jače, hrabri i hrabre, možemo mijenjati svijet'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Povorka ponosa u Sarajevu

Završena je četvrta Povorka ponosa pod sloganom "Ponosni zajedno".

Okupljanje učesnika počelo je u 16 sati između Historijskog i Zemaljskog muzeja, nakon čega će manifestacija biti upriličena i ona bi trebala trajati sve do 21 sat.

Aktivistica Ena obratila se u ime organizatora Povorke ponosa, istaknuvši značaj savezništva kao podrške ugroženima.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

"Danas smo zajedno prošli kroz ulice našeg grada noseći zastave jednakosti ljubavi i slobode.Ova povorka je simbol našeg savezništva i to je ono što nas čini ponosnima.Okupili smo se pod sloganom 'Ponosni zajedno'.

Riječ zajedno nosi snagu i simboliku. Zajedno smo jači i jače, hrabri i hrabre, zajedno možemo mijenjati svijet. Savezništvo nije samo solidarnost već i djelovanje", kazala je Ena.

Nakon Ene, obratio se Mirza Halilčević iz Bh. Povorke ponosa.

"Kad se moj partner i ja razilazimo u javnom prostoru imamo šifru kako se rastajemo - potapšemo se po ramenu jer se ne smijemo zagrliti. Kad preživite Banja Luku i dobijete batine par puta, to se podrazumijeva.

Ali, vrlo je naivno vjerovanje da je rad na pravima LGBT vrlo izolovano pitanje. Borba za prava LGBT osoba je borba za društvo koje njeguje pluralitet u BiH. Mi smo jedini protest koji mora izdvojiti novac kako bi omogućio svoje osiguranje. Moramo skupa graditi kulturu protesta. Omogućavanje prava jednima, ne znači uskraćivanje prava drugima. Ne možemo se boriti za prava LGBT osoba, a uskraćivati prava radnika, sindikata, rudara, novinara i novinarki.

Ta postizanje ciljeva je važno da radimo zajedno', rekao je Mirza Halilčević iz Bh.povorke ponosa.

Halilčević se osvrnuo i na napad u Banjoj Luci ovog mjeseca.

"Poslije napada u Banjoj Luci potreba za podrškom i jedinstvom raste. Ne dozvolimo da metode zastrašivnja uspiju. Zahtijevamo da se nasilje i diskriminacija prijavljuju kadgod se prepoznaju. Nadam se sa će Bh. povorka ponosa biti percipirana kao prižena ruka i prostor solidarnosti za sve grupe koje su marginalizirane, prostor za sve ine kojima je potrebna podrška i sloboda", zaključio je Halilčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije