Konačno: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju dobijaju prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo

3
Radiosarajevo.ba
Konačno: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju dobijaju prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS / Vrtić "Ciciban"

Vrtić "Ciciban" na Grbavici, koji je bio devastiran, uskoro će postati prvi Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za njihove roditelje.

Danas je zvanično obilježen završetak radova prve faze rekonstrukcije objekta koji je Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.

U okviru obilježavanja završetka prve faze radova, prisutni su, a među kojima su bili premijer KS Nihad Uk, ministri u Vladi, te načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, u parku ispred objekta zasadili četiri drveta breze sa natpisima - podrška, porodica, sreća i ljubav.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Premijer Uk je, ovom prilikom, naglasio značaj otvaranja ovakvog modernog Dnevnog centra, kao i neophodnu brigu o najranjivijim kategorijama našeg društva.

"Ponosni smo partneri ovog, ali i svih drugih sličnih projekata, jer naša je obaveza da se brinemo o svim građanima Kantona, a posebno o najranjivijim kategorijama. Mogu obećati da ćemo u narednom periodu intenzivirati naše aktivnosti na implementaciji sličnih projekata, jer u planu je u dogledno vrijeme otvaranje sličnog centra i na području općine Ilidža", rekao je premijer Uk.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković navela je da bi idealno bilo kada bi svaka sarajevska općina imala jedan ovakav objekt.

Rekonstrukcija vrtića
Foto: Vlada KS: Rekonstrukcija vrtića "Ciciban"

"Nama, kao Vladi KS, i meni, kao resornoj ministrici, je veoma drago da ćemo imati jedan ovakav Dnevni centar u kojem će naša djeca s poteškoćama imati svoj dom i mjesto gdje će dobiti svu neophodnu stručnu pomoć. Nadam se da ovo neće biti jedini objekt ove namjene i da ćemo ih imati još kada je u pitanju Kanton, jer je Vlada KS opredjeljena da ulaže u našu djecu", rekla je ministrica Pavić Pečenković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović jevizrazila zadovoljstvo što je objekt JU Djeca Sarajeva ustupljen Udruženju "Dajte nam šansu" s ciljem razvijanja dobrog resursnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove porodice.

"Mi ćemo putem transformacije krenuti i s našim redovnim centrima, našim školama, jer je naše opredjeljenje inkluzija u obrazovanju, vidljivost djece s poteškoćama u razvoju u redovnim školama. Zbog toga je važno da u vladinom, ali i nevladinom sektoru dobijemo jake resursne centre koji će nam biti produžena ruka da kompenziramo sve ono što ne možemo uvijek postići u školama. Sretni smo što Udruženje 'Dajte nam šansu' ima integritet i dugogodišnji rad koji je bio garant da dobiju jednoglasnu podršku u svim svojim aktivnostima koje su radili", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Današnjem okončanju prve faze projekta prisustvovali su i ministri u Vladi KS Admir Katica i Omer Osmanović, kao i zastupnica u Skupštini KS Kristina Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije