Zeničanka Mirna Mlikota studentica je tri muzičke akademije u tri zemlje

Radiosarajevo.ba
Zeničanka Mirna Mlikota studentica je tri muzičke akademije u tri zemlje
Mlada Zeničanka Mirna Mlikota istovremeno je studentica tri muzičke akademije u tri različite države.

Ona je nakon školovanja u Zenici upisala Muzičku akademiju u Sarajevu koju je uspješno završila 2016. godine u klasi profesora Sakiba Lačevića, s prosjekom ocjena 9,91. Usavršavala  se na majstorskim radionicama uglednih flautista kao što su Laura Levai Aksin, Ljubiša Jovanović, Renata Penezić, Karolina Šantl Zupan (u čijoj je klasi provela treću akademsku godinu u okviru Erasmus Mundus programa u Ljubljani), Marina Horak, Pierre-Yves Artaud, Trevor Wye, Orlando Valle, Philippe Alain-Dupre, Damjan Krajačić, Luisa Sello, Matej Zupan.

Dobitnica je stipendije Karim Zaimović za izuzetan uspjeh na studiju i doprinos u kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i BiH. Nagrađena je sa zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada s državnih i međunarodnih takmičenja od kojih se posebno ističu posljednja dva, održana u Beogradu (Srbija) i Novoj Gorici ( Slovenija). Na XV međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, održanom u periodu od 01. do 11. marta 2018., u Beogradu, osvaja visoku drugu nagradu uz zavidnu konkurenciju iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Japana.

Na X međunarodnom takmičenju Svirel, održanom u Novoj Gorici, osvajila je prvu nagradu, zlatno priznanje, uz zavidnu konkurenciju iz Švicarske, Poljske i Slovenije.

Mirna je trenutno studentica tri akademije: Muzičke akademije u Sarajevu, na kojoj je uzela apsolventski staž i priprema završni, magistarski koncert; Konzervatorija Giuseppe Tartini u Trstu( Italija), gdje  pohađa jednogodišnju specijalizaciju u okviru Erasmus+ programa i gdje trenutno živi, i Akademije za glasbo u Ljubljani(Slovenija) gdje je upisala drugi master studij, piše Zenicablog.com.

Mirna aktivno koncertira u BiH, Sloveniji, Srbiji, Italiji i Hrvatskoj. Pored solističkih koncerata i nastupa, ističe i koncert sa Sarajevskom filharmonijom, kada je kao član orkestra, (druga flauta) svirala sa najpoznatijim svjetskim flautistom Emmanuelom Pahudom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije