BiH / Željko Ninčić: Realni život postao je tragičniji od drama i smješniji od apsurda

05. 10. 2019. u 14:43:00 Fena

Shares: 0

Željko Ninčić, autor i glumac, 24. oktobra dolazi u Mostar gdje će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izvesti predstavu - stand up "Marinko Ćutuk Ero s ovoga svijeta & Primi me", te podsjetiti publiku na nekadašnje gegove i štoseve, ali plasirane na drugačiji način - u direktnom obraćanju publici.

U trajanju od 1,5 sat predstava govori i o svim aktualnim problemima iz regije, o bliskoj prošlosti i budućnosti. Govori o razlici vremena - nekad i sad i dotiče se svega što nam je ili nam određuje način života.

"Dva legendarna lika iz predstave Audicija - Hercegovac Marinko Ćutuk kao Ero s ovoga svijeta i Bosanac koji predstavlja izbjeglice (jednom izbjeglica, uvijek izbjeglica), odnosno Bosanac po bijelom svijetu Veseli - govore o svojim životnim iskustvima, a osvrću se i na audiciju odnosno prijemni ispit za glumu", kazao je Ninčić.

Napominje da kao autor i glumac prvi put u monološkoj formi igra i govori te da će se publika prisjetiti nekadašnjih gegova i štoseva, ali plasiranih na drugi način, odnosno u direktnom obraćanju.

Ninčić kaže da koliko god će Marinko Ćutuk na "domaćem" terenu, u Mostaru, biti u prednosti kad zbija šalu na račun Bosanca, dotle Veseli kao gost i izbjeglica s iskustvom na "stranom" terenu, ima svoje adute i odgovor Hercegovcu.

Suočeni s aktualnim stanjem i problemom iseljavanja, predstava završava s adaptacijom čuvene pjesme Alekse Šantića "Ostajte ovdje", koja je naslovljena kao: "Da li da ostanem ovdje?".

"Dakle, predstava nije samo zabavna već govori i o najozbiljnijim temama, naravno na poznat i svojstven način, kako sam i do sada radio", kaže Ninčić i dodaje kako direktne poruke predstave nema, ali tjera na razmišljanje i daje gledatelju mogućnost da odlučuje i donosi zaključke.

"U raznovrsnim temama od politike, koja je neizbježna, preko nezaposlenosti, izbjeglištva, imanja i nemanja, svaki gledatelj će naći nešto za sebe", smatra on.

Upitan imamo li razloga za smijeh uzmemo li u obzir cjelokupno stanje u kojem se nalazimo i je li smijeh lijek, Ninčić kaže da moramo misliti i nadati se pozitivno i da zato tu i jest humor koji život čini ljepšim, a uz to je i znanstveno dokazani lijek.

"Kao 'komičar i čiraš', nastojim uveseliti sve one koji vole humor. Naravno da to nije lako, pogotovo što je danas realni život postao tragičniji od mnogih napisanih drama, a i smješniji od svih današnjih apsurda koji nam se događaju, a na što reagiramo i kažemo: 'Ma šega'. Naravno da moramo misliti i nadati se pozitivno, zato tu i jeste humor koji će nam život učiniti ljepšim, a i pokazati da se sve može vidjeti i pokazati i na drugi način", kazao je Ninčić.

Rođen u Poklečanima-Rakitno, općina Posušje, a porijeklom iz Nevesinja, Ninčić je odrastao i gimnaziju završio i počeo se baviti glumom u Širokom Brijegu. Studirao je u Sarajevu, a najveću popularnost stekao je likom Mostarca Marinka Ćutuka. Danas s obitelji živi u Beogradu, a najviše radi u Zagrebu.

"Kada Veselog pitaju gdje živi, on kaže da ne živi već preživljava. Svi se mi, manje više borimo, jer su bila i traju neka teška vremena. Za sebe kažem da mi je mala bila i ona država, a sada granice, administracije itd. Ja sam vjerojatno jedini koji je imao regionalnu (oko 1.200 predstava) turneju kroz bivšu državu. Znači nema gdje me nema", kaže Ninčić.

Napominje kako najviše radi u Hrvatskoj i BiH, a bori se da "dobaci" što više.

"Nedostatak pravne države, koji ne manjka u ovim našim prostorima, su i ključ svih mojih autorsko-izvođačkih problema, koji su mi u mnogome otežali djelovanje i rad. To je i razlog gdje se negdje mnogo manje pojavljujem", ističe.

Govoreći o očekivanjima predstojeće predstave u Mostaru, Ninčić kaže kako je zadnji put u Mostaru bio prošle godine, u prepunoj Kosači, sa svojom prvom Audicijom te kolegama s kojima se sreo nakon velike pauze od četiri godine kada je gostovao s Audicijom "Primi me".

"Nadam se da će mnogi ljubitelji moga humora, a pogotovo što je u pitanju Marinko Ćutuk, doći da se 'šupamo' i tako provedemo sat i pol kroz smijeh i zabavu", kaže Ninčić koji poziva publiku na najavljenu predstavu uz tradicionalni pozdrav: "Mostar, Mostar, Mostar, sunce, voda, behar".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA