Vladika Grigorije seli u Njemačku, Hercegovina dobila novog episkopa

Radiosarajevo.ba
Vladika Grigorije seli u Njemačku, Hercegovina dobila novog episkopa
Na upravo završenom proljetnom zasjedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve izabrane su nove vladike, a došlo je i do promjena na čelu eparhija.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke, a na njegovo mjesto imenovan je monah manastira Tvrdoš otac Dimitrije.

Vladika Grigorije dobio je na upravljanje veliku eparhiju kako bi u njoj sredio finansijsko stanje jer prijeti bankrot.

Prema saznanjima Blica do odlaska vladike Grigorija u Njemačku je došlo nakon što je na završnoj sjednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora najviše vremena posvećeno rješavanju gorućih problema koji godinamatresu Eparhiju njemačku.

"Nakon višesatne diskusije u kojoj se težilo pronaći najbolje rješenje za novog tamošnjeg arhijereja, a pošto nije bilo drugih kandidata, episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova", za Blic je jedan od vladika prenio dešavanja sa sjednice Svetog arhijerejskog Sabora.

Episkop Grigorije rekao je da svoju sadašnju eparhiju može napustiti jer je u besprijekornom stanju, tako da svom nasljedniku neće ostaviti težak teret.

Na prijedlog vladike Grigorija za njegovog nasljednika na tronu hercegovačkih arhijereja izabran je tvrdoški monah Dimitrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije