Vesna Pusić o susretu Dodik-Čović-Vučić: Vidi se jasno što se tu događa...

3
Radiosarajevo.ba
Vesna Pusić o susretu Dodik-Čović-Vučić: Vidi se jasno što se tu događa...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vesna Pusić

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba osvrnula se kratko na sinoćnji susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda skupštine BiH Draganom Čovićem, koji je izazvao dosta reakcija u našoj zemlji.

Piše: Faruk Vele

Borba za utjecaj

Pusić, koja je već decenijama principijelna i oštra kritičarka hrvatske nacionalističke politike prema Bosni i Hercegovini, uključujući i ono najteže, ratno vrijeme, najnovija dešavanja u regionu vidi na svoj način.

"Vidi se jasno što se tu događa: vlasti u Srbiji i Hrvatskoj se bore za utjecaj u Bosni i Hercegovini, a bosanski nacionalistički lideri to pokušavaju iskoristiti za osobni probitak i moć", kazala je Pusić za Radiosarajevo.ba.

Negodovanje su ranije otvoreno izrazili hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić, delegat Doma naroda BiH Denis Bećirović...

Komentirajući sinoćnji sastanak u Beogradu, Komšić kaže da je "negdje pročitao da su navodno razgovarali o evropskoj perspektivi".

"Kakva je ta perspektiva po njihovom shvaćanju dovoljno govori da su upravo isti dan kadrovi HDZ-a i SNSD-a oborili Zakon o javnim nabavkama, tako da je njihova priča evropskoj perspektivi potpuno deplasirana, štaviše da se iza svega kriju neki drugi motivi, koji su ako hoćete ugrožavanje te evropske perspektive BiH", smatra Komšić.

Planska akcija

Izetbegović je to nazvao srpsko-hrvatskim udruživanjem.

"Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bh. patriotama. Mora se znati da bh. tronožac ne može stajati na dvije noge. Ne znam kakva je tema, ni kakav je meni na večeri", rekao je Izetbegović.

Ćudić je istaka da je riječ o "planskoj akciji Srbije i Hrvatske sa saveznicima iz BiH kojom se pokušava uništiti kredibilitet naših najvećih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo, i učiniti ih pasivnim posmatračima kad su u pitanju međunarodni odnosi."

Delegat Doma naroda BiH Denis Bećirović je naveo da su "svi srpsko-hrvatski sporazumi o podjeli BiH završili su na smetljištu historije, a tako će završiti i Dodik-Čovićev sporazum"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije