Dragan Čović poslao saopćenje: "O čemu smo pričali Vučić, Dodik i ja"

12
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović poslao saopćenje: "O čemu smo pričali Vučić, Dodik i ja"
Foto: Twitter / Trojka u Beogradu

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović danas boravi u posjetu Republici Srbiji, gdje je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu održao radni sastanak.

Navodi se ovo u večerašnjem saopćenju Hrvatske demokratske zajednice BiH u kojem su pokušali objasniti o čemu je to večeras divanio trojac Čović - Dodik - Vučić u Beogradu.

"Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za Zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica COVID-19", navodi se u Čovićem saopćenju, pa dodaje:

"Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, dužnosnici su istaknuli važnost procesa pristupanja Europskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Suradnja s europskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

"Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva", nabrajaju dalje iz HDZ-a.

Europski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je, tvrde, dr. Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na europskom putu. Plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i gospodarskom jačanju.

"Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i prosperiteta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije