Ursula Meier, redateljica filma Home (Dom)

Radiosarajevo.ba
Ursula Meier, redateljica filma Home (Dom)



Ursula Meier je mlada uspješna redateljicaa iz Švicarske koja je u Sarajevo došla povodom premijere njenoga filma Home (Dom) koja je najavljena za četvrtak 15. Oktobar 2009 u kinu Meeting Point.

Meierova je francuska Švicarkinja, a akademiju scenskih umjetnosti je završila u Briselu. Do sada je radila velik broj kratkih filmova, režirala jedan televizijski film za kanal Arte, a radila je i kao asistent poznatom švicarskom redatelju Alainu Thaneru. Film Home u kojem igra Isabelle Huppert je Ursulin prvi dugometražni film, a do sada je dobio brojna priznanja, između ostalih i nominaciju Evropske filmske akademije.

Na RadioSarajevu sa Ursulom Meier razgovarao Emir Saračević:

RadioSarajevo: Bosanskohercegovačka premijera filma Dom najavljena je za sutra, a gledatelji će imati priliku razgovarati i s vama.
Meier: Drago mi je što ću biti u prilici da prisustvujem svečanoj projekciji, a posebno da razgovaram sa posjetiteljima. U filmu se radi o jednoj kući koja se nalazi posred auto puta u izgradnji– a kako sam čula da u BiH nema baš puno kilometara autoputa, nadam se da će u budućnosti tematika filma biti aktuelna i ovdje.

RadioSarajevo: To je samo jedan dio radnje, možemo li dobiti više detalja?
Meier: Neću vam reći kako se završava, ali to je pričla o porodici koja živi u nekoj vrsti raja pored trake auto-puta koja je u igradnji. Oni žive potpuno izolirani od ostatka svijeta i do završetka radova zaista uživaju u tome, potpuno su slobodni. Dječak koji živi u kući može do mile volje da vozi roler po autoputu, koji je u stvari produžetak njihove bašte, a starija sestra da “odvrne do daske” heavy metal i da to nikome ne smeta. Dakle, oni se nalaze u jednoj vrsti raja, da bi se jednoga dana pojavili radnici kao vanzemaljci u narandžastim odijelima. Oni nastavljaju započetu izgradnju auto-puta i svemu lijepom dolazi kraj. Pojavit će se prvi auto, drugi auto, stotinu auta i na kraju će hiljade auta prolaziti pored kuće ove porodice. Raj se pretvara u pravi pakao za njih.

RadioSarajevo: U narednih sedam dana publika ima priliku da pogleda film u kinu Meeting Point. Film je rađen u koprodukciji – kako je došlo do toga i gdje je film sniman?
Meier: Film je rađen u koprodukciji Švicarske, Belgije i Francuske. Što se tiče lokacija, proputovali smo cijelu Evropu tragajući za terenom za snimanje. Bili smo u Srbiji, u mnogim drugim zemljama, a na kraju smo našli idealno mjesto u Bugarskoj, negdje između Sofije i Istanbula. Radi se o jednom napuštenom putu čija je dionica od dva –tri kilometra svojedobno bila proširena kako bi se stvorio aerodrom za avione za zaprašivanje. Tu danas niko ne prolazi, osim možda pokojeg trabanta ili nekog konja. To doista i liči na traku auto puta. Mi smo to pretvorili u jedan veliki studio na otvorenom, napravili smo svoj autoput sa bankinama, oznakama, signalizacijom… tu smo napravili kuću u kojoj se sve dešava.

RadioSarajevo: Da li je to bio skup projekat?
Meier: S obzirom da je to moj prvi dugometražni film, zaista je puno koštao. Sreća pa nismo morali snimati na pravom auto putu, ovako smo dosta i uštedjeli, ali bilo je skupo.

RadioSarajevo: Vjerovatno se sve to i isplatilo, jer, kako smo čuli, tu su brojne nagrade i nominacije.
Meier: Mogu reći da sam zaista imala puno sreće, s obzirom da se radi o mom prvom filmu. Film je nominiran za predstavnika švicarske za Oskara, dobio je ukupno dvadeset i dvije nagrade, proglašen najboljim filmom u Švicarskoj, ima tri nominacije za Cezara - nagradu Francuske kinematografiju, te dobio nagradu evropske kinematografije.

Film je mješavina žanrova, a nudi i zanimljiv muzički izbor.
Meier: Od Jazza do Heavy metala, a što se tiče žanra, počinje kao komedija a završava, moram I to reći, kao horror.

RadioSarajevo: Najljepša vam hvala za vaše gostovanje na RadioSarajevu, a na samom kraju ćemo poslušati Ninu Simone čijom se pjesmom Wild is the Wind film završava

Trailer filma:
http://www.youtube.com/watch?v=-YLNi2B6IAI

Pjesma Nine Simone:
http://www.youtube.com/watch?v=gMXgGPKCF-4


Emir & Vesna, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije