Uroš Perić, najbolji čuvar naslijeđa Raya Charlesa na svijetu

Vesna Andree Zaimović
Uroš Perić, najbolji čuvar naslijeđa Raya Charlesa na svijetu
oficijelna fotografija / Uroš Perić Perry

Praznične dane u Sarajevu uljepšat će koncert kojem se raduju brojni  ljubitelji soul, blues i jazz muzike. 

U nedjelju 29. decembra u dvorani Doma mladih, imamo priliku slušati Sarajevo Big Bend   pod ravnanjem Ranka Rihtmana. Sarajevskim muzičarima će se za ovaj koncert pridružiti instrumentalisti iz Bundes jazz orkestra iz Njemačke, te sjajni vokalni solista i pijanista Uroš Perić. 

Ko je jednom čuo interpretaciju ovog slovenačkog muzičara, sigurno ga je upamtio. Za Uroša kažu da je najbolji izvođač ostavštine Raya Charlesa na svijetu - što je ocjena mnogih muzičkih  kritičara.  

Koncert u Sarajevu, za Uroša Perića je poseban, jer je BiH tačno 25. država u kojoj je do sada nastupao, a ovom prilikom obilježit će 15 godina umjetničkog rada. Tim povodom, u razgovoru za Radiosarajevo.ba  Uroš Perić kaže: 

"Uvijek sam imao želju da vidim Sarajevo, ali do sada nisam bio u prilici. Jedva čekam da upoznam ljude iz orkestra za koji sam već ranije čuo, ali i da prošetam po Baščaršiji, pojedem nešto fino... Bit će mi to zadnja svirka u ovoj godini, ali  i 25. država u mojoj karijeri".

Muzičku naobrazbu započeo je u slovenačkom gradu Celju, a njegov prvi instrument je harmonika. Ali još kao veoma mlad upoznao je jazz i shvatio da je to njegov muzički žanr: 

"Harmonika je bila moj prvi instrument, ali i tada dok sam bio u muzičkoj školi tražio sam da sviram žanrove koji su blilži jazzu - argentinski tango, evergreene, Elvisa Presleya. Bio sam više tome sklon nego tradicionalnoj literaturi za harmoniku. Onda sam nabavio neke male klavijature i tako je počelo.   

Još kao desetogodišnjak u kući sam slušao ploče mog oca - Little Richarda, Fats Domina, Elvisa... rock'n'roll eru. Već tada sam čuo Nat King Colea, Ellu Fitcgerald, Louisa Armstronga i odmah sam se zaljubio u tu vrstu  muzike. Počeo sam da skupljam sve što je bilo moguće, a tada nije bilo YouTubea da ste mogli slušati šta vam padne na pamet. Nisu bile dostupne ni note za tu vrstu muzike.  Slušao sam šta sam imao, studiozno skidao aranžmane na klaviru i pokušavao da to izvedem. U to vrijeme čak ni engleski nisam dobro znao, ali sam pjevao. Tako je počela moja ljubav. Slušao sam više crnce nego bijelce, više sam osjećao crnu muziku.  I sa nekih 13-14 godina prvi put sam čuo Raya Charlesa i on će izvršiti najbveći utjecaj na mene". 

Uroš Perić Perry - undefined

Uroš Perić Perry

Sve ovo, Uroš je radio iz čistog zadovoljstva, ne sluteći da će se jednog dana baviti muzikom. Ipak, u jednom trenutku postao je profesionalni muzičar koji danas, kako kaže, isključivo živi od koncerata. 

"Danas imam 42 godine i 15 godina karijere. Počeo sam dosta kasno, jer su moji vršnjaci svirali druge stvari u kojima nisam sebe mogao da nađem. Zapravo, nisam ni znao da sam dobar u ovome, to sam tek poslije shvatio na osnovu komentara drugih jazzera".

Kada su u pitanju jazz pjevači iz bivše Jugoslavije, Uroš Perić izdvaja Zdenku Kovačiček na čije je koncerte odlazio, a kasnije imao priliku da s njom pjeva i snimi CD, kao i New Swing Quartet iz Slovenije koji pjeva gospel muziku, sa kojima takođe povremeno surađuje.  Ipak, kako kaže, najviše je na njega utjecao Ray Charles

 "Svaki umjetnik ima nekoga ko ga je posebo obilježio, a u mom slučaju to je Ray, njega sam najviše osjetio i moja muzička duša se najbolje  spojila s njegovom. Jedino tako to mogu da opišem. Sjećam se, već sa dvadeset i nešto godina znao sam oko 400 pjesama Raya Charlesa."

Na sarajevskom koncertu Uroša Perića, sušat ćemo neke od njih, ali ne samo to: 

" Sljedeće godine je 90 godina rođenja Raya Charlesa pa će koncert, između ostalog, biti posvećen i tome. Ali bit će i bluesa, jazza, gospela, nekih mojih kompozicija...  Bit će super", zaključuje naš sagovornik, Uroš Perić, uoči dolaska u Sarajevo. 

Sjajna prilika da se opustimo uz zlatne hitove vokalnog jazza pruža nam se u nedjelju, 29. decembra u 20,00. Ulaznice su u prodaji na platou Skenderija i blagajni BKC-a, kao i na Kupikartu.ba. 

 

 

 

 

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije