Upoznajte Ivicu Petrušića, svestranog Švicarca porijeklom iz Bosne

1
Radiosarajevo.ba
Upoznajte Ivicu Petrušića, svestranog Švicarca porijeklom iz Bosne
Foto: i-platforma / Ivica Petrušić i bend Šuma čovjek

Bosanac Ivica Petrušić iz Lucerna u Švicarskoj gradi karijeru docenta na fakultetu, političkog aktiviste i muzičara. Priču o njemu prenosimo s portala i-platform.ch, mreže pripadnika bh. dijaspore. 

Ivica Petrušić je rođen u selu Guča Gora u blizini Travnika, a kako kaže, mjestu svog porijekla duguje dio današnjeg uspjeha.

"Uz pjesmu jedeš, uz pjesmu se družiš. U Gučoj Gori smo svakodnevno bili okruženi šargijama, gitarama, harmonikom te će muzika vremenom za mene postati značajna koliko i hljeb. Čak mi je i baka govorila: 'Bog te bolje čuje dok pjevaš nego dok pričaš'", kaže Ivica u intervjuu 

Devedesetih godina, kao izbjeglica iz BiH, stiže u Švicarsku u kojoj će, zahvaljujući svom omladinskom angažmanu, kulturnom djelovanju i radu u arhitektonskom birou pokucati na vrata politike. Smetale su mu, tvrdi, predrasude prema izbjeglicama porijeklom iz bivše Jugoslavije zbog čega osniva politički pokret "Secondos Plus". Ovim potezom želio je, prvobitno, dokazati da "nisu sve izbjeglice iste", ni ne sluteći koliki će uspjeh postići osnivanjem pokreta.

Boreći se protiv sve jače desnice, za kratko vrijeme u čak osam švicarskih kantona spomenuti pokret dobija značajan broj pristalica. Ova činjenica omogućila je Petrušiću da prvobitno postane dijelom Gradskog, a zatim i Kantonalnog parlamenta. Nakon deset godina izlazi iz politike. 

Danas, osim što svoju publika uveseljava brojnim pjesmama i neobičnim aranžmanima u bendu Šuma Čovjek, predaje na Univerzitetu primijenjenih nauka u Lucernu

Već 1995. godine, zahvaljujući švicarskom nastavniku koji je prepoznao njegov muzički potencijal, osniva prvi bend nazvan "Kids of time" s kojim će izdati i prvi CD, što je, čak i za Švicarsku, u tom trenutku bilo prilično neuobičajeno. Vremenom će organizirati muzičke manifestacije, te u Švicarsku dovodi Dubioze Kolektiv, Edu Majku te na taj način svoje sugrađane upoznaje s balkanskom muzikom. Sve ove aktivnosti bile su uvertira osnivanju, ali i današnjoj popularnosti benda "Šuma čovjek".

Već samo ime benda izaziva znatiželju. Prve njihove probe održavale su se u Ulici Waltman Strasse što, u doslovnom prevođenju na BHS jezike, znači šuma čovjek. Baš ovaj prevod članovima benda učinio se prikladnim i relevantnim, priča Ivica.

I sam sastav benda je pomalo neobičan. Manuel Wuelser porijeklom iz Švicarske, zatim Hafid Derbal porijeklom iz Alžira, Ivica Petrušić porijeklom iz Bosne i Hercegovine samo su neki od članova ovog benda koji svoje pjesme pišu na čak šest jezika - francuskom, arapskom, BHS jezicima, zatim na njemačkom, engleskom i španskom. Iako ne govore svi članovi sve navedene jezike, ljubav prema muzici ih vodi u istom smijeru, a sve što oni osjećaju dok je stvaraju, publika osjeća dok ih sluša.

Slična situacija je i sa žanrovima. Svojim pjesmama spajaju balkansku muziku, zatim polku, jazz i brass pjevajući najviše o domovini, identitetu, sjećanjima i bitkama sa samim sobom. Ipak, najzanimljiviji je detalj gotovo neprimjetnog prelaza iz jednog jezika u drugi, te isticanje prisutnog kontrasta koji opisuje i njih same, ističe vokal benda Ivica Petrušić. 

"Svi smo potpuno različiti, a opet djelujemo zajedno i potpuno se razumijemo. Umjetnost, lijepa melodija i ambijent nam omogućavaju da, naizgled, različiti činimo jednu cjelinu. Upravo na taj način dokazujemo i Bosni i Hercegovini da su različitosti itekako moguće i prihvatljive", dodaje.

Jedan njihov spot već je sniman u okolini Travnika, a reakcije članova benda, osoba koje su se prvi put susrele sa Bosnom i Hercegovinom su neprocjenjive, ističe Petrušić u intervjuu za  i-platform.ch

Fascinirani našim prirodnim ljepotama i bosanskohercegovačkom jednostavnošću, članovi ovog švicarskog benda odlučili su dodatna četiri spota snimiti u bh. gradovima, uz pomoć ekipe režisera porijeklom iz Beograda. Petrušić najavljuje da će im se na snimanju spotova pridružiti švicarski fotograf Dominic Nahr koji je, između ostalog, objavljivao u National Geographic magazinu i The New York Timesu. 

Ivica Petrušić i bend Šuma čovjek  - undefined

Foto: i-platforma: Ivica Petrušić i bend Šuma čovjek

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije