Umro šejh Sirrija ef. Hadžimejlić: U njegovoj tekiji i fratri su napajali dušu

Radiosarajevo.ba
Umro šejh Sirrija ef. Hadžimejlić: U njegovoj tekiji i fratri su napajali dušu
Foto: Preporod / Sirrija Hadzimejlić

Predsjednik Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini šejh Sirrija ef. Hadžimejlić preselio je na Ahiret u 79. godini u Visokom.

Šejh Sirrija ef. Hadžimejlić je obnašao funkciju šejh-ul-mešaiha, bio je na čelu Tarikatskog centra u BiH od 2009. godine.

Predstavljao je Tarikatski centar BiH na svim značajnim vjerskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Zalagao se za ravnopravnu zastupljenost Tarikatskog centra BiH u okviru svih nivoa Islamske zajednice u BiH, prenio je portal Preporod.info koji je dio medijskog sistema koji djeluje unutar Islamske zajednice u BiH.

Decenije predanog rada

Sirrija ef. Hadžimejlić je rođen 2. januara 1942. godine, u Radinovićima pored Visokog.

Diplomirao je u Damasku 1972. godine u Višoj šerijatskoj medresi Furkan. Nakon toga je 37 godina radio kao imam, hatib i muallim širom Bosne i Hercegovine. Za to vrijeme pomagao je u izgradnji nekoliko džamija i mekteba.

Hadži šejh Sirrija ef. svoj je radni vijek dug 37 godina proveo kao imam, hatib i muallim radeći u više mjesta na području Visokog, Kaknja i Šipova.

"Gdje god je radio, iza sebe je ostavio velike hajrate. Gradio je džamije, munare, mesdžide, mektebe. U svim džematima u kojima je službovao vodio je zikr", pisao je Bajro Perva u magazinu Stav

Penzionisan je 1997. godine, a zatim je u svom rodnom mjestu sagradio tekiju, gdje je nastavio sa svojim vjersko-obrazovnim aktivnostima. Tokom rata u njegovu kuću su navraćali brojni, među kojima i generali Mahmed Alagić i Rasim Delić.

"I tada je dolazila ulema sa svih strana. Tekija može primiti oko 600 osoba. Zikr se obavlja uoči petka i uoči ponedjeljka, a priređuju se i mevludi, Jevmul-ašura, Lejletul-miradž, Lejletul-regaib… U tekiji se obavljaju teravih-namaz i bajram-namaz. Tekiju su posjetili reisul-uleme Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović", pisao je Perva.

Derviši i franjevci

"Gradeći tekiju, ni od koga nisam tražio sredstva, a bilo je ljudi koji su mi pomogli u građevinskom materijalu. Allah mi je dao kuveta da to privedem kraju. Zove se Nakšibendijska tekija Radinovići. Sin Ilhan je moj zamjenik, a ima i nekoliko čestitih imama koji su vekili: Muharem ef. Sijerčić iz Kiseljaka, Senad ef. Šabić iz Mokronoga, Ibrahim ef. Klisura iz Rakovice. Među vekilima bio je i rahmetli Mehmedalija ef. Amidžić iz Visokog, koji je preselio na ahiret. U tekiji nikad nije prekidan zikr. Povremeno imamo i katedru. Gostuju ugledni profesori", kazivao jwe šejh Hadžimejlić prošle godine.

Ef. Hadžimejlić se prisjećao se da je u njegovu tekiju svojevremeno navratio i fra Marko Oršolić, poznati bosanski franjevac, teolog, publicist i politolog, osnivač je Međunarodnog interreligijskog i interkulturalnog centra koji promovira međureligijski dijalog.

Fra Marko se vraćao sa mlade mise nekom svećeniku u Kraljevoj Sutjesci.

"Poslije programa došli smo u moju kuću na ručak i ašuru. Oršolić je tada rekao: "Kad bih večeras umro, ne bih žalio jer sam mnogo toga vidio. Vidio sam kako se vjernici Bogu predaju"", ispričao je šejh Hadžimejlić.

Dženaza šejhu Sirriji ef. Hadžimejliću će biti obavljena sutra ispred tekije u Radinovićima u 15.00 sati, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije