Umro potomak najodanijeg saradnika Huseina kapetana Gradaščevića

19
Radiosarajevo.ba
Umro potomak najodanijeg saradnika Huseina kapetana Gradaščevića
FOTO: Facebook / Avdo Huseinović i Amir Fidanić

U Tuzli je u 89-oj godini života umro Amir Fidahić iz Bijeljine, jedan od potomaka Ali paše Fidahića, najodanijeg saradnika Husein kapetana Gradaščevića.

To je na svom Facebook profilu objavio Avdo Huseinović, proslavljeni bh. filmski autor, reditelj i publicista. 

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

Amir Fidahić je sin Asim bega Fidahića (unuka Ali paše), čovjeka koji je spašavao partizanske porodice u okupiranoj Bijeljini tokom Drugog svjetskog rata. Asim je ubijen 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora. Narodni heroj Rodoljub Čolaković, čiju je ženu spasio Asim, rekao je njegovoj ženi Zineta-hanum „da je njen Asim ubijen greškom“.
Amir Fidahić je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Siriji posjetio Eleza Derviševića, najboljeg prijatelja svog rahmetli babe Asima. Elez je bio pripadnik Austro-Ugarske vojske, najmlađi vojnik u Prvom svjetskom ratu sa svega 14 godina. Elez je bio odlikovan velikim priznanjima kao pripadnik Treće bošnjačke regimente. Nakon Drugog svjetskog rata živio je u Damasku, gdje je umro kao penzionisani oficir sirijske vojske.
Amir Fidahić je početkom šesdesetih godina dobio sina, dao mu je ime po babi Asimu. Kada su Specijalne jedinice Službe državne bezbednosti Srbije pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana okupirale Bijeljinu, prvih dana aprila 1992. Brano Filipović Šumar, dotadašnji prijatelj i dužnik porodice Fidahić je došao po Asima.
Odveden je i ubijen u centru grada kod današnjeg hotela „Šico“.
Asimovi posmrtni ostaci pronađeni su u Šapcu. Amir i njegova supruga danima su tražili sina jedinca Asima. Tragična porodična historija se ponovila. Arkan im je rekao:“Ubistvo vašeg sina je bila greška, velika greška."
Prije nekoliko godina, zahvaljujući mom dragom Jusufu Trbiću, snimio sam intervju sa Amirom Fidahićem o nevjerovatnoj životnoj drami njegove porodice.
Tada mi je u svom tuzlanskom domu rekao:“U Bijeljinu nikad više nisam otišao, ne mogu gledati taj šljam“.
Nije doživio premijeru filma „Ubijeni prirodnom smrću“ o Bijeljini i Janji.
Odlaskom Amira Fidahića, gasi se i muška loza čuvenih bijeljinskih Fidahića, posljednjih potomaka Ali paše Fidahića", napisao je Avdo Huseinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije