Umro Damir Lisac, sarajevska legenda, čovjek koji je "prodao" Vijećnicu

5
Radiosarajevo.ba
Umro Damir Lisac, sarajevska legenda, čovjek koji je "prodao" Vijećnicu
FOTO: Facebook / Damir Lisac

Damir Lisac, vlasnik kultnog "Lisca", prvog kafića u glavnom gradu i čovjek za kojeg je kružila urbana legenda da je upravo on "prodao" Vijećnicu, preminuo je.

Vijest je na društvenim mrežama sinoć potvrdila njegova kćerka, poznata bh. fotografkinja, Vanja Lisac.

"Otišao je moj Tata, baš onako kako je živio. Spontano do apsurda, bezbrižno i nikad do kraja ozbiljno. Krenuo je to jutro u banku s radošću čovjeka koji ide po novac i skrenuo je prema vječnim lovištima.

Otišao je moj, manje otac više drugar uvijek spreman za mene najglasnije navijati i pretjerivati kad me hvali. Znam da ti se ne bi svidjelo da svima govorim kako te smrt ipak ćopila, ali vidjela sam da si nosio češalj u džepu.

Ne znam što bi ti drugo trebao, već da poskrivečki popraviš friz, vratiš se u pravi trenutak i kažeš svima da kad jednom Damir Lisac umre, to će biti samo od smijeha. Jer kako drugačije može biti?! Ti si legenda. A legende žive zauvijek. Volim te", napisala je Lisac za Facebooku.

Damir Lisac je bio dijete Sarajeva. Još 60-tih godina prošlog stoljeća živio je u Švedskoj. U Sarajevu su ostali njegovi roditelji. Naime, njegov otac bio je vlasnik poznate fotografske radnje u Titovoj ulici. Nakon očeve smrti, a na majčine molbe, vratio se u Sarajevo kako "radnja ne bi propala".

Na nezaboravan način od gradskih vlasti dobio je dozvolu da otvori prvi caffe bar u Sarajevu, koji je vodio 18 godina, sve do 1984. godine. Riječ je o kultnom mjestu u Titovoj u kojeg su zalazile poznate Sarajlije, a svojevremeno se čekalo u redu da se nađe stolica u ovom objektu.

U posljednjim medijskim istupima govorio je kako je "Amerikancu" s naših prostora "prodao" Vijećnicu, i to kao student prve godine Pravnog fakulteta, a potom otišao sa "rajom na more".

"Cijelo je Sarajevo o tome pričalo. Čak su Nadrealisti o tome snimili skeč", ispričao je Damir početkom ovog mjeseca u ispovijesti za portal Faktor.

No, to nije prvi put da je Lisac bio predmet gradskih priča, kao i da je bio u zatvoru zbog zbijanja šala. O njegovim dogodovštinama je svojevremeno pisalo i "Oslobođenje", kada je izvjesne ljude iz sela oko Sarajeva "prevozio u Italiju", a zapravo ih prebacivao preko ograde tadašnje sarajevske kasarne Maršal Tito, tražeći od njih da uzvikuju "Viva Italija, viva Italija".

Damir Lisac bio je dio jednog vremena i načina života u Sarajevu, a koje neumitno prolazi. No, ostat će sjećanje, jer - Sarajevo pamti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije