Preminuo arhitekta Said Jamaković

Radiosarajevo.ba
Preminuo arhitekta Said Jamaković
Asocijacija arhitekata u BiH / Said Jamaković

Nažalost, pandemija koronavirusa odnijela je još jednog dugogodišnjeg člana Asocijacije arhitekata u BiH, uvaženog Saida Jamakovića.

Rođen je u Banjoj Luci 11.12.1942. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine. Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu. Radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi Archdesign, podsjeća Asocijacija arhitekata u BiH.

Sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade Teloptic i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke – filijala Sarajevo (sa Maidom Ćejvan), Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš-Dimitrijević a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim natječajima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. (sa Aleksandom Levijem) a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja suvremenu umjetnosti u Lepzigu.

Bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije