Umro Aladuin Veledar, ugledni profesor iz Mostara

0
F. V.
Umro Aladuin Veledar, ugledni profesor iz Mostara
Foto: Negativ / Aladuin Veledar

Alaudin Veledar, ugledni profesor Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru umro je jučer, poslije kraće bolesti, u 80. godini.

Profesor Veledar rođen je 1947. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Prošao je kroz koncentracione logore tzv. Herceg-Bosne, te je u poratnim godinama bio predsjednik Udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Obavljao je i dužnost zastupnika u Skupštini HNK.

Umro Aladuin Veledar, ugledni profesor iz Mostara - undefined

Arhiv

"Napustio nas je profesor, bivši logoraš, a nadasve čovjek, koji je mnogo propatio kroz godinu dana u logorima tzv. Herceg Bosne. Rahmet ti duši Alaudine", napisali su predstavnici Udruženja logoraša Stolac.

Iza profesora Veledara ostaju njegova djela, među kojima su knjige "Bosna i Hercegovina u okruženju neprijatelja" i "Planirani genocid nad Bošnjacima", a javljao se u i u časopisima.

Bio poznat po svojoj otvorenosti i spremnosti da u javnosti otvoreno govori o problemima društva.

"Život sam shvatio na jedan sasvim normalan način, to znači, sve što radiš u životu mora biti pošteno", zapisao je svojevremeno Veledar.

"Znanje je snaga i znanje je moć, kada se kvalitetno prenosi s koljena na koljeno", bila je deviza profesora Veledara, kojeg se s poštovanjem prisjećaju njegovi studenti.

Dženaza i ukop profesora Veledara bit će obavljeni sutra, 11. decembra na Gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije