Umrla je Muška Porobić, najstarija Majka Srebrenice

7
Radiosarajevo.ba
Umrla je Muška Porobić, najstarija Majka Srebrenice
Foto: Wikipedia / Muška Porobić

Najstarija Srebrenička Majka Muška Porobić iz Gornjih Potočara umrla je jučer, u 111. godini.

Nena Muška bila je rodom iz Žepe, prognana iz Osata kod Srebrenice. 

U srebreničkom genocidu izgubila je 24 bliža člana porodice, među njima i sinove Hajrudina i Fuada te muža Nazifa. 

Nakon genocida, po dolasku u Tuzlu, živjela je dvije godine u izbjegličkom centru, a onda joj je gostoprimstvo ukazao Milenko Perkić zvani Blek, u čijoj kući je, bez ikakve naknade, sa snahom i unučadima živjela punih 13 godina. 

"Kad'sam izgubila snagu u nogama i pala, mislila sam da mi je došlo vrijeme da selim, al' Milenko mi nije dao. Nosio me po Gradini ko svoju majku, izašla sam nakon mjesec i po i opet stala na svoje noge. Štedila sam od svoje penzije i evo, bez ičije pomoći, uspjela obezbijediti krov nad glavom sebi, mojoj snahi Sevdi i unuku Ramizu. Sad mogu preseliti svojim sinovima, njihova djeca su na dobrom putu i imaju krov nad glavom", govorila je nena prije nekoliko godina.

Tu je i živjela posljednjih godina, kod unuka Ramiza Porobića i njegove supruge Sevde.

Govorila je kako ustaje najkasnije u pola 5, prošeta oko kuće, popije prvu jutarnju kahvu sa snahom i unukom, a onda se zabavi pletenjem čarapa, šivenjem dimija, a bila je ponosna što je do kraja, bez naočala, mogla uvući konac u iglu.

Svoje haljine prala ručno (jer ih mašina dere) i govorila je da bi je bilo sramota da traži pomoć sve dok može sama sebi hizmet činiti.

Pored mnogobrojnih unuka, praunuka, koje niko od familije ne zna nabrojati, iza Muške je od najužih članova porodice ostala sestra Derva, koja također ima više od 100 godina.

Dženaza i ukop rahmetli Muške Porobić, bit će obavljeni u nedjelju, nakon podne namaza u mjesnom mezarju, pored džamije u Gornjim Potočarima.

Porodici i prijateljima redakcija portala Radiosarajevo.ba izražava iskreno saučešće, a za kraj, ostavljamo vas da mislite o riječima hrabre nene Muške:

"Činite i mislite dobro, bićete nagrađeni!"

Smrtovnica neni - undefined

Foto: Facebook: Smrtovnica neni

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije