In memoriam / U Sarajevu preminula Nermina Kurspahić

29. 08. 2019. u 11:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sarajevu je jutros, nakon duge bolesti, preminula Nermina Kurspahić (64), bosanskohercegovačka intelektualka, publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka.

U Sarajevu je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Još od vremena studija piše i objavljuje tekstove, zatim književnu, pozorišnu i likovnu kritiku, eseje i studije. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica" itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku, podsjeća Depo.

Kurspahić je i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek. Magazin je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Kurspahić je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, a bila je angažirana i u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC. Također je prva dobitnica nagrade Alija Isaković za najbolji originalni dramski tekst.

Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno poznati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA