Ispraćaj velikana: Od Ive Gregurevića se oprostili mještani, rodbina i prijatelji

Radiosarajevo.ba
Ispraćaj velikana: Od Ive Gregurevića se oprostili mještani, rodbina i prijatelji
PrtScr / Ivo Gregurević

U rodnom Orašju održana je komemoracija za iznenada preminulog hrvatskog i bosanskohercegovačkog glumačkog velikana Ivu Gregurevića, za kojega su istaknuli da je ostao neraskidivo povezan sa svojom Posavinom.

lljo Benković, koji je zajedno s Gregurevićem pokrenuo filmski festival Dani hrvatskog filma u Orašju rekao je kako je iza sebe ostavio brojna vrijedna djela. 

"Entuzijazam je bio njegovo pokretačko gorivo i stvaralačka snaga koja je na opće dobro izrodila respektabilan filmski festival 'Dane hrvatskog filma'. U taj je projekt krenuo s mrtve tačke ratne 1995. i doveo ga do razine najpriznatijih festivala u široj regiji", rekao je Benković.

Dodao je kako je Ivo sa svojim rodnim krajem uvijek bio povezan, čak i u vrijeme rata.

Predsjednik vlade Posavskog Kantona Marijan Klaić rekao je kako je Gregurević s filmskim festivalom promovirao rodni kraj.

"Prenosio je time na najljepši način pozitivan glas posavski svoje Posavine, Orašja i rodne Donje Mahale, našu kulturu i naše običaje", rekao je Klaić i dodao kako će se ovaj kraj odužiti Ivi Gregureviću nastavljajući tradiciju održavanja filmske manifestacije koja je dosegnula regionalne okvire.

Komemoraciji u Orašju prisustvovali su brojni predstavnici društvenog života, vlasti i glumišta. Ivo Gregurević, koji je iznenada preminuo ove sedmice, bit će u utorak pokopan u njegovoj rodnoj Donjoj Mahali kod Orašja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije