Sahranjen princ Phillip: Na ulicama hiljade vojnika i policajaca

4
Radiosarajevo.ba
Sahranjen princ Phillip: Na ulicama hiljade vojnika i policajaca
Foto: EPA-EFE / Sahrana princa Phillipa

U Londonu je danas sahranjen princ Phillip. Sahrani supruga britanske kraljice Elizabete prisustvovali su samo članovi najuže porodice.

Organizatori su zamolili građane da se ne okupljaju zbog epidemioloških mjera koje su na snazi. Sahrani su prisustvovali samo ljudi koje je kraljica Elizabeta lično pozvala, tek njih trideset.

Baš kako je i želio, princu Phillipu ispunjena je posljednja želja, njegovo tijelo prevezeno je u Lend Roveru kojeg je sam dizajnirao.

Ceremonijalna kraljevska sahrana održala se u kapeli Svetog Đorđa s početkom u 15 sati po lokalnom vremenu. Na ulicama Londona u čast princa stajalo je hljade vojnika i policajaca. Počasni polutoni ispaljeni su širom Velike Britanije i to tačno 41 metak s razmakom na svaki minut. Isto to su učinili i brodovi Kraljevske mornarice.

Na vječni počinak princa je ispratila muzika orkestra Gernadirske garde, te osoblje Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Gorštaka, Kraljevskog puka Škotske i Kraljevskih zrakoplovnih snaga. Podsjetimo, vojvoda od Edinburgha neko vrijeme je bio u bolnici u Londonu gdje je sredinom februara bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro.

Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i probleme sa srcem, ali Buckinghamska palača tada nije otkrivala o čemu se radi.

Princ Philip rođen je 10. juna 1921. godine na Krfu kao Filip Grčki i Danski. Bio je peto dijete grčkog princa Andrewa iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alice od Battenberga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije