U Italiji umrla omiljena Bosanka Stella Nevenka Okadar

1
A. S.
U Italiji umrla omiljena Bosanka Stella Nevenka Okadar
Foto: Instagram / Stella Nevenka Okadar

Iz Italije stiže tužna vijest - umrla je omiljena časna sestra Stella Nevenka Okadar, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, a na Apeninima se proslavila učešćem u kuharskoj emisiji „Prova del Cuoco“, koja je izuzetno popularna u ovoj državi.

Vijest o odlasku časne sestre Okadar prenijeli su svi vodeći italijanski mediji. Oni gledatelji koji su pratili državnu italijansku televiziju (RAI) imali su je priliku gledati u emisiju o hrani u samostanu „Quel che passa il convento“.

Stella je kasnije ovu emisiju pretočila i u knjigu. Nevenka je znala pomagati zatvorenicima u zatvoru Regina Coeli u Rimu, a bila je i profesorica u Školi Presvetog Srca.

Nevenka je rođena u Bosni i Hercegovini, u Bugojnu. Bosnu i Hercegovinu nikada nije zaboravila, posebno ne Bugojno, u koje je slala često pomoć. U prvom redu donirala je novac za obnovu crkve sv. Ante u Bugojnu.

„Vezana sam fizički uz svoju Bosnu, uz njene planine sa zasniježenim vrhovima“, rekla je jednom prilikom Nevenka Okadar, koja je dolaskom u Italiju promijenikla ime u Stella.

Više od 50 godina Stella je provela u Rimu, kao članica Rimske regije Bosansko-hrvatske provincije Školskih sestara franjevki Krista Kralja, provodeći svoj apostolat u samostanu i u školi koju su časne podigle, u zatvoru, a i u kuhinji koja ju je iznijela na glas u Italiji.

Kako smo uspjeli saznali, Stella je osim Bugojna, pomagala i Dom za djecu i porodicu u Varešu, a o njenom humanitarnom radu često je govorio i ugledni novinar Silvije Tomašević, koji je često gost i sagovornik i na stranicama portala Radiosarajevo.ba.

Tomašević je posebno pratio rad Stelle Nevenke Okadar i često je za medije u regionu, posebno u Hrvatskoj, naglašavao njene brojne humanitarne akcije za Hrvatsku, a posebno Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme sahrane Stelle Nevenke Okadar bit će objavljeno naknadno. 

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije