Tužna godišnjica: Prošlo je 13 godina od ubistva Denisa Mrnjavca

0
Radiosarajevo.ba
Tužna godišnjica: Prošlo je 13 godina od ubistva Denisa Mrnjavca
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca / Arhiva

Na današnji dan navršava se 13 godina od ubistva Denisa Mrnjavca, sarajevskog srednjoškolca, 16-godišnjeg dječaka čiji su život na brutalan način u tramvaju kod Tehničke škole ugasili njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

Prošlo je 13 godina od smrti sarajevskog dječaka Denisa, a čini se da nismo mnogo naučili kada je vršnjačko nasilje u pitanju.

Godinama poslije imali smo tragični slučaj Mahira Rakovca, a samo je pitanje koliko slučajeva vršnjačkog nasilja ostaje duboko skriveno i nikada ne ugleda svjetlo dana, dok sudbine Denisa Mrnjavca i Mahira Rakovca jasno ilustruju kako je samo jedan trenutak dovoljan da se nasilje pretvori u tragediju od koje se nikada ne oporave brojne porodice, ali i društvo u cijelini.

Denisa su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli njegovi vršnjaci.

Navodno im je smetao samo jedan pogled Denisa, tog nježnog, hrabrog, velikog heroja, koji je pohađao drugi razred srednje škole.

Niko nije ustao u tramvaju da mu pomogne. Niko.

Nermin Sikirić, njegov vršnjak koji je osuđen za ubistvo, već je trebao izaći iz zatvora. Berin Talić treba izaći ove godine - možda je već i izašao, a Ademir Lelović izlazi 2025.

Pretukli su ga, a Nermin mu je nanio povrede nožem od kojih je preminuo.

Denis se vraćao kući iz škole.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Građani su nekoliko puta izlazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost, slobodu.

Danas, niti smo više sigurni niti više slobodni, a Denis Mrnjavac još uvijek čeka davno obećani spomenik...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije