Tea Obreht - rođena u SFRJ, priznata u SAD, nagrađena u UK

Radiosarajevo.ba
Tea Obreht - rođena u SFRJ, priznata u SAD, nagrađena u UK

Prvi roman Tee Obreht 'Tigrova žena' (The Tiger’s Wife) koji govori o ratu na Balkanu, nagrađen je u Velikoj britaniji ovogodišnjom nagradom Orange, koja se već 16 godina dodjeljuje ženama autoricama iz cijelog svijeta. 

Téa Obreht je spisateljica koja je rođena 1985 u bivšoj Jugoslaviji. Do svoje sedme godine, Tea je živjela u Beogradu sa majkom, djedom koji je bio katolik iz Slovenije i nanom, muslimankom iz Bosne. Sa sedam godina seli se na Cipar, a potom u Egipat, da bi se 1997 preselila u SAD. Njene priče do sada su objavili New Yorker, Atlantic, Harper’s, Zoetrope: All-Story, New York Times i Guardian, a ušla je i u antologiju Najboljie američke kratke priče, te Najbolji američki nepoznati pisci.Trenutno živi u državi New York.

New Yorker ju je imenovao jednom od dvadeset najboljih američkih književnika mlađih od četrdeset godine. ation’s list of 5 Under 35.

"'Tigrova žena' je izvanredna knjiga“, rekla je predsjednica žirija Betani Hjuz.  "Zašto smo došli do Tee Obreht? To je zbog toga što je tolko originalna. Ona je veoma uzbudljiva spisateljica i jako je pristupačna. Njeno pisanje je odlično, ali, takođe, postoji neka vrsta alhemije u ovoj knjizi. Kada pročitate knjigu promijeniće se vaš način mišljenja o svijetu i način na koji vidite stvari", istakla je Hjuz, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radnja romana događa se u nenaoružanoj balkanskoj zemlji koja se oporavlja od civilnog rata, a glavni pripovjedač je doktorica Natalia Stefanovic čiji je voljeni djed, takođe ljekar, nedavno preminuo.  Priča govori o naporima koje ona ulaže kako bi dostavila vakcine u sirotište koristeći narodne pripovijetke koje joj je ispričao njen djed. Jedna od njih govori o gluhom muškarcu i nijemoj ženi koju zlostavlja njen muž koji se u šumi sprijateljuje sa odbjeglim tigrom, a druga govori o vampiru poznatom pod imenom Besmrtni Čovjek koji donosi smrt drugima, iako je sam besmrtan. Knjiga počinje opisom ritualne posjete naratorice i njenog djeda zološkom vrtu još u vrijeme kada je ona bila mlada.

Prilikom predstavljanja knjige u martu ove godine, Obrehtova je rekla:

"Rođena sam u Jugoslaviji onda kada je to bila Jugoslavija. Sada je to Srbija, rođena sam u Beogradu. Ali i ja sam poput mnogih ljudi mješovitog porijekla, bila sam u Bosni, imamo kuću u Hrvatskoj, tako da se radnja knjige dešava na čitavom ovom prostoru".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije