Tatjana Đekanović: Živim svoj san

Naim Kavazić
Tatjana Đekanović: Živim svoj san
Bosna i Hercegovina tradicionalno ima predstavnika na Olimpijskim igrama u streljaštvu. Na Igrama u Riju to će biti Tatjana Đekanović, mlada bh. sportašica iz Teslića.

Tatjana je članica Streljačkog kluba Geofon iz Teslića, šampionka i rekorderka BiH u gađanju zračnom puškom, a na najveću svjetsku smotru sporta ide zahvaljujući pozivnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, koju je dobila nakon sjajnih rezultata koje je postigla.

Streljaštvom se bavim od šestog razreda osnovne škole, a nakon što su mi javili da idem u Rio, osjećaj je bio fenomenalan i neopisiv jer odlazak na OI sanjam od šestog razreda osnovne škole, odnosno od kada sam prvi put uzela pušku u ruke“, govori na početku svog razgovora za Radiosarajevo.ba Tatjana Đekanović.

Na Olimpijskim igrama u Riju nastupit će u disciplini zračna puška. Iako će nastup u Brazilu biti ispunjenje sna, članica Geofona smatra da su tamo svi jednaki i da se ne treba zadovoljiti samim učešćem.

„Tamo nema velike razlike da li je neko prvak svijeta ili početnik, jer je sve stvar momenta, koncentracije i smirenosti. Imamo malih poteškoća s pripremama, ali nadam se da ćemo smoći snage da sve izguramo do kraja. Treniram na papirnim metama, dok na takmičenjima gađam na elektronskim, koje su drugačije, što je veliki nedostatak, jer su kod profesionalaca u ovom sportu nijanse presudne. Nadam se da će baš u Riju sve kockice da se poklope“, rekla nam je Tatjana.

Njen Streljački klub Geofon iz Teslića ima dugu tradiciju, jer postoji 49 godina, a među 90 članova mnogo je talentiranih sportaša. 

„Sigurno je da bi bolji uvjeti pomogli da se iznjedri još vrhunskih strijelaca, a vjerujem da će se odnos države promijeniti nakon ovih Igra", dodaje najmlađa ženska članica bh. ekspedicije u Brazilu.

Za kraj razgovora za Radiosarajevo.ba, Tatjana je pozvala sve Bosance i Hercegovce da prate nastupe naših sportaša na Olimpijskim igrama, jer vjeruje da će neko od njih postići rezultat na koji ćemo svi mi biti ponosni.

Mjesto i datum rođenja: Banja Luka, 25. februar 1997.
Sport: Streljaštvo
Klub(ovi) za koje je nastupala: SK Geofon Teslić
Najbolji lični rezultat: 60. mjesto na Evropskoj rang-listi
Najveći uspjeh: Juniorska, kadetska i seniorska prvakinja i rekorderka Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije