Nejra Lilić čija fotografija je ganula BiH: Ovo je moja poruka

F.V.
Nejra Lilić čija fotografija je ganula BiH: Ovo je moja poruka
Foto: Twitter / Nejra Lilić na mezaru oca Nijaza Lilića

Fotografija Nejre Lilić koja u prepoznatljivoj togi i s kapom došla na mezar oca Nijaza, kojeg se i ne sjeća, kako bi mu kazala da je diplomirala, ganula je mnoge u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ovo je, po mnogima, jedna od snažnijih fotografija vezanih uz temu Srebrenice koja je otišla u svijet posljednjih godina.

Podsjetimo, fotografija je nastala prošle godine, ali je i danas, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, ponovo privukla pozornost na društvenim mrežama

Nejra nam pojašnjava da fotografija nije snimljena u Memorijalnom centru Potočari, kako su mediji ranije prenijeli, već na Šehidskom mezarju Kovači, gdje je rahmetli Nijaz ukopan poratnih godina, prije uspostave potočarske doline bijelih nišana.

Njezin babo Nijaz poginuo je između 11. i 12. jula, bježeći iz Srebrenice prema Tuzli. U smrtnom listu koji je izdat u bh. entitetu RS pricizira se da je stradao 12. jula na području Srebrenice. Imao je samo 23 godine.

Ime Nijaza Lilića, nalazi se na ploči u Memorijalnom centru Potočarima, zajedno s imenima ostalih žrtava najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Danas bi zasigurno sigurno bi bio ponosan na kćerku da ga odredi smrti zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića nisu ubili tokom završnice genocidne kampanje prije tačno 25. godina.

Nejra je studirala međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom univerzitetu Burch.

Uspješna je mlada žena i danas radi kao istraživač migracijske mreže zapadnog Balkana (WB-MIGNET).

"Ja se zaista oca ne sjećam, nikada me upoznao nije... ", kaže Nejra za Radiosarajevo.ba.

O posjeti očevom mezaru, kada je i nastala sada već poznata fotografija, kazala je da je njezino srce htjelo podijeliti radost diplome s ocem kojeg nije upamtila.

Ona je uputila poruku žrtvama genocida u Srebrenice, ali i bh. javnosti.

"Moja poruka je da trebamo dijeliti sa onima koji su nam bliski, a oduzeti nepravedno. A sa svim porodicama se suosjećam, jer nije samo otac moj poginuo već mnogo drugih. Neka ne zaboravljaju", kazala je Nerja, te dodala:

"Srebrenice se ne trebamo sjećati samo 11. jula. Srebrenica mora biti u našem fokusu cijelu godinu. Srebrenica ima nevjerovatnu ostavštinu iz koje se trebaju izvući pouke. Potrebno je insistirati na edukaciji ljudi, da se zlo nikada ne bi ponovilo".

Uspjeh Nejre Lilić najveći je poraz onih koji su od maja 1992. do kraja 1995. godine vodili sistematske akcije s jasnom namjerom da jedna etnička grupa, bošnjačka, budu uništena, kao i njihova kulturna, religijska i sva druga obilježja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije