Sjećanje na velikog i hrabrog Sarajliju - Kurta Schorka

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na velikog i hrabrog Sarajliju - Kurta Schorka
RSE / Nadgrobna ploča na groblju Lav
Kurt Schork bio je američki novinar i ratni izvještač.

Ubijen je u 53. godini u Sijera Leoneu, na današnji dan, 24. maja 2000. godine, u zasjedi, dok je obavljao zadatak za Reuters. Kurt Schork je izvještavao iz ratnog pakla u Sarajevu, gdje je postao poznat napravivši priču o tragičnoj pogibiji zaljubljenog para Boška i Admire, nazvanih kasnije sarajevskim Romeom i Julijom.

Nakon što je slavni reporter Kurt Schork umro, po njegovoj želji, nakon kremiranja, polovica njegovog pepela pokopana je pokraj njegove majke u Washingtonu, a druga polovina na Groblju Lav u Sarajevu, pored groba Boška i Admire.

Schork je posthumno ovjekovječen u Sarajevu gdje jedna ulica nosi njegovo ime. Postoji i Memorijalni fond Kurta Schorka i nagrada sa njegovim imenom se dodjeljuje slobodnim lokalnim novinarima, koji daju kritički doprinos međunarodnom razumijevanju.

Kurt Schork je znao da su lokalni novinari u svojim zemljama izloženi najvećim rizicima u razotkrivaju korupciju i nepravdi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije