Sjećanje na Davorina: Ti si nam bio u svemu naj, naj, naj...

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Davorina: Ti si nam bio u svemu naj, naj, naj...

Na današnji dan navršava se tužnih 14 godina od kako nas je napustio neprikosnoveni lider Indexa, Davorin Popović.

Dačo, kako su ga od milja zvali, rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu.

Nadimak Pimpek, Davorin je dobio još kad je bio dijete, i to zbog male izrasline kraj lijevog uha.

Rijetki znaju da se Davorin u mladosti bavio sportom, rukometom i košarkom, a u košarci je, kažu, bio jedan od najtalentiranijih bekova u to vrijeme. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te je kao prvotimac odigrao preko 500 utakmica. Sportom se (aktivno) prestao baviti 1968.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. i zaštitni je znak grupe sve do njezinog kraja 2001.


Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: Svaka je ljubav ista (osim one prave) (1975.), S tobom dijelim sve (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.

 
Pjevao je Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom 21. vijek i zauzeo 19. mjesto. Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993, na prvom samostalnom bh. izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

U '80-im godinama veoma često je nastupao s Mostarskim kišama, dječijom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Oženio se 11. januara 1991. i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu, a sahranjen dva dana kasnije na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije