Sila i Taraba: Producentski dvojac koji je Balkan doveo na Netflix i HBO

V.A.Z.
Sila i Taraba: Producentski dvojac koji je Balkan doveo na Netflix i HBO
Foto: Privatni album / Miodrag Sila i Nebojša Taraba
Malo kome se u svijetu televizijske produkcije može desiti to što se desilo njima - da u jednoj godini potpišu ugovore s dvije najveće globalne programske platforme.

Netflix i HBO danas vladaju scenom kao najveći pružatelji televizijskog sadržaja na svijetu i prisutni su u svakom kutku planete. A od kraja ove godine, milioni gledatelja imat će priliku gledati serije snimljene na Balkanu, na hrvatskoj jeziku, sa domaćim glumcima i o temama koje su vezane uz trenutno stanje u zemljama bivše Jugoslavije. 

Možda je u ovome bilo i malo sreće, no najveće zasluge za prodor Balkana na svjetske tv platforme imaju Miodrag Sila i Nebojša Taraba  - producenti iz Zagreba.

Dio ove velije i lijepe priče su i talenti i profesionalci iz Bosne i Hercegovine koji su uključeni u produkciju serija za globalno tržište: "Novine " i "Uspjeh".

Nakon nekoliko serija koje su se emitirale u Hrvatskoj, Nebojša i Miodrag su prije tri godine započeli rad na seriji  Novine u kojoj su se uhvatili u koštac s temom kakterističnom za postranzicijsko društvo na ovim prostorima - raspad sistema, upletenost politike u medije, sprega politike i mafije, korupcija i raslojavanje društva, a redatelj serije je Dalibor Matanić.

Prva sezona Novina prikazana je na Sarajevo film festivalu 2016 godine, nakon čega kreće njeno emitiranje na HRT-u.

Ahmed Burić: Novine

Predstavljamo 'Novine' - novu seriju punu napetosti i intrige

Ali zahvaljujući distributerkoj kući koja pokriva globalno tržište, ovo postaje prva serija na slavenskom jeziku koja se prikazuje na Netflixu. 

"Za ovaj posao ključno je odlaziti na međunarodne markete, ali tamo nastupiti potpuno pripremljen. Tako nam je nakon jednog screeninga prišla mlada žena, izgledala je poput studentice, a zapravo je predstavnica globalnog distributera. Svidjele su joj se Novine: Nakon mjesec dana nazvala nas je i ponudila ugovor da nas oni zastupaju. Već to je za nas bio ogroman uspjeh. Uskoro nam je javila da je za seriju zainterana jedna poznata američka televizija, ali da su oni odbili tu ponudu. Nismo mogli vjerovati da nam je tako nešto mogla učiniti (smijeh). No isplatilo se jer je jednog dana zazonio telefon..." , prisjetio se  Nebojša Taraba.

"Na liniji je bila naša distributerka i prvo što me pitala je da li sjedim ili stojim. Rekoh joj da stojim, a ona kaže - sjedi! Za Novine je zainteresiran Netflix! Bila je to vijest naše karijere".

Kupili su prvu sezonu, kao i drugu - na neviđeno. Uz neke tehničke dorade i mnogo tzv. paper-work, serija je doživjela titlovanje na arapski, kineski, hebrejski, mnoge evropske jezike...

Nebojša Taraba objašnjava da je trenutno na velikim globalnim tv platformama trend lokalnih autentičnih sadržaja. Nešto što je ranije bilo nezamislivo - titlovanje lokalnog jezika, danas je pitanje prestiža.  Ovo je prva serija na nekom od slavenskih jezika, ali ne i zadnja, u to su uvjereni obojica naših sugovornika. 

Sa Miodragom Silom i Nebojšom Tarabom razgovarali smo na Weekend Media Festivalu, gdje se u subotu 22. septembra očekuje preijerno prikazivanje prve epizode druge sezone 'Novina'.

Druga sezona u ponedjeljak kreće na HRT-u, a od decembra i na Netflixu.   

 No ovdje priči o uspjehu nije kraj. Ove godine uslijedio je još jedan telefonski poziv sa nevjerovatnom viješću - za produkciju ovog dvojca zainteresiran je i HBO. 

"Prije dvije  godine HBO je objavio tender za scenarij, a pristiglo je oko 600 prijava. Izbrali su dvije, a na kraju odlučili da će se među te dvije prvo snimati naša. Serija Uspjeh takođe govori o Balkanskim prostorima, a redatelj je oskarovac Danis Tanović. Jedan dio postprodukcijskog posla radi i sarajevska agencija Fabrika koja, pored toga, potpisuje špice i za Novina i za Uspjeh" kaže nam Miodrag Sila. 

Objavljene prve fotografije iz domaće HBO serije Danisa Tanovića

Premijera se očekuje s dolaskom Nove godine, a ono što je sigurno - trend Balkana u globalnim serijskim programima će se nastaviti. 

"Potražnja za sadržajem je ogromna. Na primjer, lokalizirani sadržaj u Poljskoj i Češkoj su gledaniji od Game of Thrones. Kada se ovaj interes spoji s poticajima za snimanja kakva daje država Hrvatska (nažalost to nije slučaj u Bosni i Hercegovini, op. aut), uključujući povrat poreza i druge pogodnosti - investitori rado dolaze. U svakom trenutku se na obali Jadrana snimaju 2 ili 3 serije ili filma. Prije desetak godina bilo je to nezanimljivo", zaključuju Miodrag Sila i Nebojša Taraba. 

Svakako će ovi ohrabrujući trendovi značiti i nove poslove za talente i  profesionalce s ovih prostora. 

Uspjeh je šestodjelna serija nastala prema scenariju Marjana Alčevskog. To je univerzalna, višeslojna drama fokusirana na snažne likove - troje potpunih neznanaca koje, nakon što pokušaju pomoći žrtvi nasilja, poveže nesretan slijed događaja. Kroz ljubav, posao, porodicu, odanost, nesigurnost i zločin serija istražuje trenutno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire. "Gorka je to oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba", ističe se u najavi HAVC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije