Šest godina otkako nas je napustio profesor Dubravko Lovrenović

4
Radiosarajevo.ba
Šest godina otkako nas je napustio profesor Dubravko Lovrenović
Foto: HKD Napredak / Akademik Dubravko Lovrenović – lik i djelo

Na današnji dan prije šest godina preminuo je profesor Dubravko Lovrenović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao Opću historiju srednjeg vijeka. 

Dubravko Lovrenović, bh. medievalista, rođen je 30. augusta 1956. u Jajcu. Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1979., a na istom je fakultetu odbranio doktorat "Ugarska i Bosna (1387-1463)" 1999. Na istom je Odsjeku prošao sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor na oblasti Historija srednjeg vijeka.

Njegovi studenti kažu da je bio profesor koji je odudarao od ustaljenih formi i sistema, Da je bio drugačiji, pa ja tako učio i svoje studente, da budu drugačiji, da misle drugačije.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Martina Mlinarević u sjećanje na Dubravka Lovrenovića: Spavaj profesore i izvini

Martina Mlinarević u sjećanje na Dubravka Lovrenovića: Spavaj profesore i izvini

"Čitajte Henrija Pirennea i njegovo djelo 'Povijest Evrope' od seobe naroda do 16. stoljeća, jer ko razumije Pirennea, shvatiće kako funkcionira svijet. Čitajte Fernanda Braudela i njegovu knjigu 'Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II', shvatit ćete da povijesna zbivanja treba posmatrati i u sklopu drugih znanosti", tako je učio svoje studente kaže Amer Obradović.

"I dok se ranije bavio odnosom Ugarske i Bosne, svoje posljednje životno doba je posvetio stećcima. Kao da je osjećao obavezu prema svojoj zemlji želeći da ukaže na ono historijsko, tradicijsko i kulturno tkivo koje Bosnu i Hercegovinu drži u životul", prisjeća se Obradović.

Zimski semestar 2001/2002. profesor Lovrenović proveo je kao gostujući profesor na američkom univerzitetu Yale. Godine 2005. boravio je i kao stipendist na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Akademik Dubravko Lovrenović – lik i djelo
Foto: HKD Napredak: Akademik Dubravko Lovrenović – lik i djelo

Objavio je veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. 

Bio je urednik brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.

Profesor Dubravko Lovrenović je od 2002. do 2016. godine bio član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Tokom svih tih godina zajedničkog rada, profesor Lovrenović je dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

U nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. Lovrenovića svakako će ostati upamćena njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa.

Dubravko Lovrenović preminuo je 17.1.2017.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije