BiH / Šejh Brzina se oprostio od prof. Beglerovića: Bio je uzor onima željnim znanja

10. 11. 2020. u 15:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom iznenadne smrti prof. dr. Samira Beglerovića, od ovog istaknutog intelektualca i profesora Fakulteta islamskih nauka, opraštaju se danas prijatelji, kolege, saradnici i poznanici.

Podsjetimo, profesor Beglerović preminuo je sinoć od posljedica COVID-19 infekcije.

Piše: Faruk Vele

Pisao je djela, studije i radove iz oblasti akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture...

Bio je stručnjak za tesavvuf u Bosni, s posebnim akcentom na život i djelo Fejezulaha Hadžibajrića, "putopisca, autora, profesora, sastavljača nekrologa, prevodioca, orijentaliste, istraživača, muvekita, sufije, šejha, imama, mesnevihana, erudite i poliglota", svakako, jedne od ključnih ličnosti tesavvufske tradicije u Bosni i Hercegovini 20. stoljeća.

Naime, nakon završetka postdiplomskoga studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, profesor Beglerović je magistrirao iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: "Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice".

Također, i doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: "'Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija". Jedno od njegovih djela je "Tesavvuf Bosne u vidicima Fejzulaha Hadžibajrića".

Halil Brzina Hulusi, šejh Nakšibendijske tekije Mejtaš i prijatelj rahmetli profesora Beglerovića kazao je za Radiosarajevo.ba da je o velikim časnim i čestitim ljudima, kakvim smatra profesora Beglerovića, najteže je govoriti!

"Naš profesor Samir bio je oličenje mladog entuzijaste, istraživača, naučnika! Plijenila je njegova ustrajnost, strpljivost, ali istovremeno studioznost ukrašena dubinom misli i koje je maestralno pretakao u vrijedna i plemenita djela! Njegova ozbiljnost i u ranoj mladosti, a pogotovo u zrelim godinama, njegov ahlak i odnos prema ljudima privlačili su i plijenili, pa je mnogim mladim ljudima, studentima, onima željnim znanja, bio primjer i uzor!", kazao je šejh Brzina za Radiosarajevo.ba, te dodao:

"Poznavalac islamskih znanosti, a pogotovo tesavvuf kakav se u ovo doba rijetko sreće, njegovim odlaskom ostaje teško nadoknadiva praznina! Da Svemilosni Stvoritelj našem Samiru podari Firdevsi-Dženet, a rodbini, prijateljima i poštovaocima sabri džemil. Neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši! ".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA