Razgovor / Salić nakon smjene za Radiosarajevo.ba: Ne kajem se, sve bi ovo uradio ponovo

22. 11. 2019. u 15:36:00 E. Halimić

Shares: 116

Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku o smjeni direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića.

Ovim povodom pozvali smo Salića, koji je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da se osjeća vrlo dobro, te da je Vlada FBiH institucija koju svi moramo poštovati.

Vlada FBiH smijenila Salića i članove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić

„Svaku njihovu odluku ću ispoštovati. Nadam se da je Vlada FBiH, kad je donosila ovu odluku, vodila računa o štićenicima i kompletnom Zavodu. Pojedinac nije bitan, bitni su zaposlenici i štićenici, a mi smo zamijenjivi. Apsolutno ne želim da komentarišem odluku Vlade, apsolutno je podržavam i smatram da je donesena u skladu sa zakonom i u cilju da se zaštite štićenici“, poručio je Salić.

Dodao je da nakon svega što se dešavalo će svakako nastaviti pratiti rad Zavoda u Pazariću.

Radžep Salić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Radžep Salić

„Spreman sam pomoći svakom čovjeku. Ovaj zavod i ovu djecu neću zaboraviti do kraja života. Uz njih sam, i sve što je njihovo me interesuje. Poštivat ću odluku Vlade FBiH, ali mojom smjenom ne prestaje moja briga za Zavod u Pazariću. Nadam se da ćete i vi kao mediji nastaviti da štitite Zavod i okrenuti ovo sve na novu priču u smislu napredovanja uslova boravka“, istakao je Salić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ovim povodom izrazio je i želju da ćemo u narednom periodu dobijati samo pozitivne vijesti iz Zavoda u Pazariću.

Pitali smo Salića da li mu je žao što je u septembru pred Parlamentom FBiH kao direktor iznio nepravilnosti u radu Zavoda.

„Mnogo je vremena prošlo od septembra kada sam pred Parlamentom FBiH obznanio detalje o kriminalu i korupciji u Zavodu. Svakog čovjeka određuju njegove odluke u životu, svaku koju sam donio bila je s ciljem poboljšanja i svog života ali i života zaposlenika i štićenika. Ne kajem se niti jedne sekunde, žao mi je što nisam imao ove informacije prije da ovo isto uradim. Očekujem da na sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH, koja će biti održana 4. decembra, donesu odluke u smjeru boljitka za Zavod u Pazariću“, naglasio je Salić.

Dodao je da djeci treba pomoći u svakom segmentu.

Dakle ponosim se na to da sam prvi ukazao na nepravilnosti. Ovih dana imat ćemo epilog ovih dešavanja kroz izvještaje nadležnih institucija“, poručio je Salić.

Na pitanje o Sabini Ćudić, Salić je pojasnio da je imenovan prije četiri mjeseca, te da je ona potvrdila da su fotografije nastale prije godinu.

Sabina Ćudić odgovorila na kritike i objasnila kako je došla do fotografija

„Ali kad god da su nastale kao čovjek sam šokiran. Automatski sam proveo istragu unutar Zavoda, tužilaštvo je ovdje i policija. Imaju nadzorne snimke i sve se vidi. Jedna slika ne može biti razlog za moju smjenu. Ipak ovo je slika kompletnog našeg društva i stanju u kojem se nalazimo, jedan direktor ništa ne znači, ali treba se znati da ne može Sabina Ćudić upravljati Vladom FBiH. Ako može onda smo mi kao društvo jako loši, ali mislim da ne može Sabina Ćudić smijeniti direktora niti natjerati odluku Vlade FBiH“, istakao je Salić.

Ponovio je da poštuje odluku Vlade FBiH i da će biti jako sretan da Vlada i Parlament FBiH u narednom periodu usvoje odluke kako bi poboljšali uvjete u kojima borave djeca u Zavodu u Pazariću.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA