Rifet Dervišević: Izvor svih problema u Vogošći je administrativni aparat Općine

M. R. S.
Rifet Dervišević: Izvor svih problema u Vogošći je administrativni aparat Općine
Foto: Oficijelna fotografija / Rifet Dervišević

Rifet Dervišević kandidat je Demokratske fronte za načelnika sarajevske Općine Vogošća na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabran, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvama u saobraćaju, a poslao je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to riješiti?

Dervišević: Izvor svih problema u općini Vogošća je administrativni aparat općine (službe) koje zbog svog kvalitativnog i kvantativnog sastava ne mogu odgovoriti tekućim, a i budućim zadacima.

Iz navedenog nastaju problemi u oblasti: izgradnje, infrastrukture, privrede, kulture i sporta i komunalne politike.

-Izvršit ćemo reogranizaciju službih postavljenjem stručnijih i sposobnijih kadrova na predviđene pozicije.

-Opremanje službi savremenom opremom.

Zatim budžet, kao osnov zadovoljavanja svih potreba građana.

-Racionalno i pravilno raspoređivanje budžeta kao i njegovo transparetno trošenje.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, a šta penzionerima?

Dervišević: Naši planski programi i projekti su usklađeni i usmjereni prema glavnim strateškim ciljevima i vizije Demokratske fronte. Želimo: suverenu i cjelovitu BiH, članstvo u NATO savezu, članstvo u EU.

Svi naši programi i projekti su prilagođeni zavisno od nivoa vlasti na koji su usmjereni, tako smo i sve naše projekte i programe koje se tiču lokalne zajednice prilagodili nadležnostima koje ima lokalna samouprava (općina).

Jedan od prvih i najvažnijih je zaštita ljudskih prava bez obzira na vjeru, naciju, a posebno na stranačku pripadnost. Moramo omogućiti svakom građanu općine Vogošća da konzumira svaka prava koja mu pripadaju po ustavu i zakonu o lokalnoj samoupravi.

Pomenuli smo naše planove i projekte koje želimo da ostvarimo u naredne četiri godine koji su zasnovani na principu vrijednosti za novac, pridržavajući se principa ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti.

Naš izborni program nastao je kao rezultat kontinuiranog djelovanja Demokratske fronte na realizaciji potreba stanovništva općine Vogošća. Koristeći iskustvo i aktivnosti općinskih vijećnika Kluba Demokratske fronte, sabirali smo incijative, razgovarali i razmjenjivali iskustva sa našim sugrađanima i sve to pretočili u ovu viziju razvoja općine i olakšavanja naše svakodnevnice.

1. Ubrzati rješavanje problema građana kroz digitalizaciju lokalne adminstracije
2.Infrastrukturni projekti
3.Rješavanje problema saobraćaja u mirovanju
4.Poboljšanje suradnje sa boračkom populacijom kroz aktivnosti za pomoću svim egzistencijalnim pitanjima
5.Poboljšanje suradnje sa penzionerima u rješavanju njihovih potreba
-Izgradnja i opremanje centra za zdravo starenje za građane treće životne dobi
-Kontinuirana pomoć u toku cijele godine
6.Program zapošljavanja i sufinansiranja mladih
-Formiranje biznis centra u kojem će mladi imati priliku za stručno usavršavanje i steći potrebno radno iskustvo
-Pomoć u pokretanju malog biznisa kroz sufinansiranje
-Pomoć u pokretanju biznisa investitorima
7.Besplatne sportske aktivnosti
-Izgradnja sportskih terena,igrališta i zabavnih parkova na svmi lokacijama
8.Modernizacija i poboljšavanje zdravstvene zaštite
9.Poboljšanje usluga javnog gradskog prijevoza
10.Upoljavnaje i obnova stambenih objekata,škola i zdravstvenih ustanova
11.Suranja MUP-om u cilju očuvanja stanovništva i imovine
12.Osnivanje loklanog komunalnog preduzeća
13.Izgradnja zavičajnog i historijskog muzeja

Radiosarajevo.ba: Ako pobjedite, kako bi ste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Dervišević: Kada je u pitanje zagađenje imamo više uzročnika zagađenja na području općine i to: korištenje nekonvencionalnog načina zagrijavanja u toku zimskog perioda u većini objekata, bespravna gradnja koja ne dozvoljava strujanje zraka u urbanim dijelovima, nepravilno rukovanje i odlaganje smeća i opasnih materija.

Ove probleme ćemo riješiti tako što ćemo uvesti utopljavanje objekata, konvencionalne načine korištenja energenata i (plin,gas,struja), zabraniti bespravnu gradnju objekata kroz regulacione planove, postovaljanje kontenjera i niša u blizini divljih deponija i uvesti kontrolu odlaganja opasnih materija.

Pandemija COVID-19 i sve ostale iznenadne i vanredne se ne mogu predvijeti i dolazi kada se najmanje nadamo.

Ja kao načelnik općine Vogošća ću po hitnom postupku poduzeti sve hitne mjere u cilju preventive i zaštite svih građana općine, svakako paralelno sa ovim radit ću na strategiji o zaštiti građana i njihove imovine od svih situacija i okolnosti. Definitivno mi moramo izgraditi koji će zaštiti građane i mi ćemo biti spremni na sve izazove po svim pitanjima.

Jedini uslov za sprečavanja bijele kuge je stvaranje uslova i ambijenta za normalan rad i život mladih bračnih parova kroz ideje i planove koje sam već gore naveo.

Trenutno je „živi“ i saobraćaj u „mirovanju“ jedan od gorućih problema i ovo pitanje ćemo riješiti izgradnjom prve transverzale, a saobraćaj u mirovanju izgradnjom parking mjesta na lokacijama koje će biti predviđene za to.

Radiosarajevo.ba: Koja je vaša glavna poruka glasačima?

Dervišević: Poštovani sugrađani, Vogošća treba promjene! Najveći i najjači nosioci svih promjena u demokratskim društvima ste baš Vi, građani i građanke i Vi odlučujete o sudbini i putanji Vaše zemlje, ma kako Vas drugi ubjeđivali. Najbolji način protesta za loše stvari koje su urađene su izbori! Demokratska fronta nudi ideje i rješenja. Demokratska fronta nudi mladost i život. Vogošća pobjeđuje!

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije