Od hobija do biznisa: Profesor iz Prijedora kolekcionar skupih letjelica

Anadolija
Od hobija do biznisa: Profesor iz Prijedora kolekcionar skupih letjelica
Prijedorčanin Darko Vujasinović inače, profesor engleskog jezika u Visokoj medicinskoj školi prije desetak godina se zaljubio u modelarstvo i to je od tada njegov hobi.

Kolekcionar je na desetine vrijednih RC aviona, helikoptera i mikrokroptera, a otkako su se pojavili dronovi počeo je sa snimanjem spotova, koncerata, te prelijepih pejzaža.

Ovih dana na aerodromu "Urije“ u Prijedoru društvo mu prave modelari iz Slovenije, koji su sa brojnim letjelicama oduševili Prijedorčane koji vole posmatrati ove atraktivne letove.

Ljubav prema avionima od djetinjstva

Darko Vujasinović od malih nogu bio je ljubitelj aviona i helikoptera, a tek je sa 33 godine počeo da se bavi izradom letjelica aviona i helikoptera kojima upravlja pomoću daljinskog upravljača.

Nakon njih napravio je i mikrokropter, a radeći kao prevodilac u EUFOR-u i putujući za Belgiju, u Njemačkoj je na staroj napuštenoj tehničkoj stanici vidio modelare i fabriku malih jedrilica. Vlasnik jedrilica mu je pokazao nekoliko primjeraka, koje je izvozio u Japan i Darko je od tada počeo da razmišlja o modelarstvu kao hobiju.

"Otišao sam u Zagreb i kupio jedan model aviona s nitro-gorivom. Počeo sam da izrađujem avione, što je bilo jako skupo i zahtjevno, jer se za konstruisanje naprimjer jednog mikrokroptera potroši nekoliko mjeseci vremena i uloži nekoliko hiljada eura. Prvi avion koji sam napravio ima benzinski motor od 50 kubika, raspon krila od dva metra, a isto je toliko dugačak“, kaže Darko Vujasinović.

Dodaje je da u svojoj kolekciji ima i mali helikopter od 26 kubika, a raspon rotora mu je 1,70 metara. Ističe da je helikopterima mnogo teže upravljati nego avionima.

Snimanje iz vazduha

Vujasinović kaže da njegovi prvi snimci iz vazduha u kojima je kačio kameru na modele helikoptera nisu bili komercijalno upotrebljivi, a pojavom dronova je prešao na njih i komercijalizovao je svoje RC modelarstvo, jer je hobi veoma skup.

"Krenuo sam sa snimanjem iz vazduha prvi u Bosni i Hercegovini i od toga sebi napravio honorarni posao. Zahvaljujući tome proputovao sam puno svijeta. Bio sam u Ruandi, Turskoj, Aziji, sarađujem sa većim sarajevskim agencijama. Snimao sam spotove za Harija, Dinu Merlina, Crvenu jabuku i mnogo njih. Svadbe su sve popularnije kad je snimanje iz vazduha u pitanju, a sada već ima dosta ljudi koji se time bave. Malo sam zbog toga i zanemario RC modelarstvo, ali i zbog činjenice da sam sam u Prijedoru, pa zato uživam u druženju sa drugim modelarima kada dođu u Prijedor, ili kada putujem negdje na druga mjesta i to je u stvari jedan divan apekt modelarstva“, kaže Vujasinović.

Slovenci oduševili Prijedorčane

Uroš Šoštarić iz Kranja, vođa slovenačke grupe modelara, koji su u Sloveniji svi okupljeni u klubu "Aerozaprega“ kaže da su Slovenci prije Prijedora bili u Livnu, a na prijedorski aerodrom su došli sa više od petnaest modela, najviše jedriličarskih, tri helikoptera i nekoliko manjih modela.

"Namjera je da se družimo i pokažemo modelarske radove našim kolegama u Prijedoru. Neke modele smo sami napravili, neke kupili, pa onda sami ugrađujemo elektroniku. Cijene modela su od 1.000 eura, pa naviše“, kaže Šoštarić.

Dodaje da su mnogi modelari bili piloti, padobranci, jedriličari, paraglajderi. Na prijedorskom aerodromu osam modelara iz Slovenije je provelo nekoliko dana, a ljubopitljivim Prijedorčanima, posebno djeci, rado su pokazivali šta sve mogu njihove letjelice.

Makete pravih aviona i jedrilica u omjeru 1:3, veličine pet do sedam metara sa kojima se upravlja na daljinsko vođenje sa zemlje privuklo je pažnju mnogih, a Slovenci kažu da će se vratiti i iduće godine u Prijedor, jer su kako ističu uživali boraveći nekoliko dana u gradu na Sani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije