BiH / Priredimo doček za pamćenje: Amel Tuka se sa medaljom vraća u domovinu!

04. 10. 2019. u 07:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 90

Amel Tuka, sportski heroj Bosne i Hercegovine, sa srebrom oko vrata u svoju domovinu vraća se danas.

Avion sa vicešampionom svijeta i njegovim trenerom Giannijem Ghedinijem trebao bi na Sarajevski aerodrom sletjeti u 11.35 sati.

Životni put Amela Tuke: "Gazela iz BiH" koja je rođena za medalje

Amel Tuka je večeras donio srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu. Naš najbolji atletičar osvojio je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi u utrci na 800 metara. "Gazela iz Bosne i Hercegovine" je osuđen na uspjeh i medalje sa velikih takmičenja.

Planirana je press-konferencija (12.15 sati), a zatim i obraćanje Amela Tuka okupljenim navijačima.

Tuki uručena medalja: Ovaj trenutak bit će zlatnim slovima upisan u bh. sportu

Večeras se dogodio trenutak koji će zlatnim slovima biti upisan u historiju bh. sporta. Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi i našoj zemlji srebrnu medalju, a utrku je istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji svoj lični rezultat sezone.

I pored kišnog vremena, koje je najavljeno u Sarajevu, očekuje se da će našeg srebrenog momka dočekati nekoliko hiljada navijača.

Amel je to i zaslužio,  jer je ovo je ujedno prilika da cijela BiH priredi osvajaču srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu DOČEK KAKAV OVA DRŽAVA NE PAMTI.

Bravoooooo, Amele: Tuka osvojio srebro u finalu Svjetskog prvenstva

Tuka je utrku istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji lični rezultat sezone. U ovoj finalnoj utrci, Braizer Donovan je sa 1:42.34 stigao do zlatne medalje, a treće mjesto zauzeo je Kenijac Ferguson Rotich sa 1:44.25.

Ne trebamo naglašavati da je riječ o jednom od najvećih sportskih uspjeha u historiji naše domovine.

Dođite, i podržimo našeg AMELA i dočekajmo heroja u SARAJEVU, KAKNJU i ZENICI, koji će ostati zlatnim slovima upisan u historiji sporta u Bosni i Hercegovini, Euroipi i svijetu.

Nakon što se završi obraćanje Tuke ispred Sarajevskog aerodroma, planiran je odlazak u Kakanj, gdje će najboljeg Europljanina na 800 metara dočekati građani njegovog rodnog Kaknja i Modrinja, gdje mu se nalaze i porodična kuća, u kojojžive majka NERMINA i otac SENAD.

Centralni doček bit će upriličen večeras u Zenici u 20 sati.

Podsjetimo, naš najbolji atletičar u Dohi je postao viceprvak svijeta osvojivši drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara. Tuka je s vremenom od 1.43.47 postigao i najbolji lični rezultat sezone.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA