Prije 30 godina pala je prva novinarska žrtva agresije na BiH

1
Fena
Prije 30 godina pala je prva novinarska žrtva agresije na BiH
Foto: Fena / Arhiv / Novinar Kjašif Smajlović

Trideset godina je prošlo od oružanog napada na Zvornik. Bio je to početak masovnih ubistava bošnjačkih civila i odvođenja u logore na obali Drine.

Među onima koji su ubijeni u napadu na Zvornik je i novinar Oslobođenja Kjašif Smajlović. Svoj posljednji novinarski izvještaj poslao je 8. aprila 1992. godine. U njemu je pisalo da grad napadaju "arkanovci“, te da su četvorica uhapšena nadomak grada u Vidakovoj njivi. Pobrojao ih je imenima, a među njima bio je i Milorad Ulemek kasnije pozatiji kao "Legija“.

Alma Kapetanović je kćerka Kjašifa Smajlovića koja se u tome periodu nalazila na školovanju u Sarajevu, dok su njena majka, brat i otac bili u Zvorniku. Kako je kazala u razgovoru za Fenu, molila je svoga oca da izađe iz Zvornika, ali on je smatrao da je baš tu potreban radi istine. 

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Stil života 

"Majku i brata je poslao preko mosta koji danas dijeli Bosnu i Srbiju. Na drugoj strani je bilo jedno naselje u kome su živjeli Srbi i muslimani, ali muslimani bi u svoje kuće prihvatali te stanovnike koji pređu iz grada Zvornika", izjavila je Alma Kapetanović.

Prema njenim riječima, oca Kjašifa se sjeća kao jednog od rijetkih ljudi koji je bio privilegovan da radi posao koji voli.

"Njemu je novinarstvo bilo stil života. Obožavao je svoj posao i imao kodekse po kojima se vodio. Upravo ti očevi moralni i etički kodeksi su odlučili da on ostane izvještavati iz Zvornika. Bio je svjestan težine situacije, ali nije pomišljao da izađe. Smatrao je svojom novinarskom dužnošću prenošenje istine svijetu", kaže Kapetanović.

Nakon što je pretučen, ubijen je u kancelariji dopisništva Oslobođenja u 51. godini života. Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika u junu 2016. godine.

"Te rupe u koje su ih kopali se nalaze samo na drugoj strani obale rijeke od mjesta gdje je otac ispratio majku i brata. Oni su gledali kad su kopali te grobnica", kazala je Kapetanović.

Uprkos činjenici da se u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina vodi 15 istraga u predmetima za ratne zločine po ubrzanoj proceduri na zahtjev VSTV-a, kako su kazali iz ove institucije, Almu Kapetanović i njenog brata nikada niko nije pozvao iz MUP-a entiteta RS ili tužilaštva u vezi sa informacijama o procesu za ubistvo njihovog oca Kjašifa Smajlovića.

Nema nikakvog spomen-obilježja

Na mjestu ubistva Smajlovića nakon agresije je sagrađena crkva i nema nikakvog spomen-obilježja da je tu ubijen novinar.

"Kada uđete u jedno mjesto, kad hoćete da zamre istina, ubijete novinara", smatra Alma Kapetanović.

Kako kaže, nakon trideset godina, njenog oca prvog ubijenog novinara od 67 koliko ih je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, sjećaju se samo kolege novinari koji pišu i govore o zaslugama kako Kjašifa Smajlovića, tako i svih novinara koji su dali svoj život za domovinu i profesiju.

Grad Zvornik se ne sjeća Kjašifa Smajlovića, niti obilježava nekom aktivnošću napad na taj grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije