U Sarajevu preminuo Zvonimir Radeljković

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu preminuo Zvonimir Radeljković
Pen BIH / Zvonimir Radeljković

Sinoć je u 78. godini preminuo jedan od osnivača udruženja, istaknuti član, a svojevremeno i predsjednik P.E.N. Centra u BiH, ugledni profesor, anglist, književni prevodilac, esejist, književni kritičar i književni historičar - Zvonimir Radeljković.

Radeljković je rođen u Tuzli, 26. 10. 1943.

Studirao je i 1967. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na studijskoj grupi Anglistika-Germanistika. Magistrirao je na Univerzitetu Indiana (Bloomington, IN, USA) 1969. godine.

Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu sa disertacijom Toroov značaj u utemeljenju američke književne tradicije.

Preminuo je u Sarajevu 23. 2. 2021. godine.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu biran je 1969. za asistenta, 1975. za docenta, 1981. za vanrednog i 1988. za redovnog profesora.

U okvirima Odsjeka za anglistiku uspostavio je prve univerzitetske programe i kolegije iz američkih studija i američke književnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Predavao je više decenija anglosaksonsku civilizaciju, modernu englesku književnost, te kolegije iz američke književnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća, na dodiplomskom, i savremenog američkog romana, na postdiplomskom studiju.

Nakon penzioniranja, 2013. godine dodijeljenja mu je titula professor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Bio je mentor i član više komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza u Sarajevu i Zagrebu.

Kao gostujući profesor u trajanju od jednog akademskog semestra i više predavao je na Grand Valley State University (SAD) te sveučilištima u Zagrebu i Osijeku, a držao je predavanja na univerzitetima i van njih, širom Evrope i Amerike.

Višekratni je dobitnik najprestižnijih američkih (tri Fulbrighta i ACLS), britanskih i njemačkih istraživačkih stipendija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije