Preminuo Paul Garde, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Paul Garde, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine
FOTO: Društvene mreže / Paul Garde

U Parizu je, u 95. godini života, preminuo Paul Garde, istaknuti francuski slavist, intelektualac i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Povodom smrti Paula Gradea oglasio se i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je s tugom primio vijest o smrti Paula Gardea, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine.

"Sa tugom sam primio vijest o smrti Paula Gardea, uglednog francuskog intelektualca i slaviste, i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. U trenucima kad je bilo najteže, Garde je bio uz građane Bosne i Hercegovine, praveći jasnu razliku između agresora i žrtve, te kritikujući pasivan odnos međunarodne zajednice prema zločinima činjenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Zagovarajući s drugim francuskim i evropskim intelektualcima vojnu intervenciju s ciljem zaustavljanja agresije i zločina, Garde je pokušavao spasiti savjest Evrope u trenucima kada su mnogi nijemo posmatrali najmračnije scene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Saosjećam sa porodicom i prijateljima Paula Gardea u ovim teškim trenucima za njih", poručio je Džaferović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije