Srbija / Preminuo glumac Voja Mirić: Glumio Nurudina u filmu Derviš i Smrt

23. 04. 2019. u 22:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 271

Srbijanski glumac Voja Mirić, poznat po ulozi Ahmeda Nurudina u filmu "Derviš i smrt", umro je u 86. godini u Beogradu. 

Mirić je tokom svoje karijere ostvario veliki broj uloga. Uprkos popularnosti napustio je glumu i povukao se, prenosi Kurir.

"Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla", jednom prilikom objasnio je Mirić svoj odlazak sa scene.

Rođen je 1933. godine u Trsteniku, a glumom se počeo baviti sasvim slučajno kada je kao gimnazijalac otišao s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu starca.

Nakon toga se preselio u Beograd gdje je završio Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo glumiti u novosadskom pozorištu, ali je poslije odsluženog vojnog roka nastavio raditi u beogradskom pozorištu da bi na kraju postao slobodni umjetnik.

Odigrao je otprilike 50 filmskih uloga, a 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima "Čudna devojka", "Dani iskušenja", "Do pobede i dalje", "Sretni umiru dvaput", "Izdanci iz opaljenog grma", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Vrhovi Zelengore", "U sukobu", "Dvoboj za južnu prugu", "Neka druga žena", "Odlazak ratnika, povratak maršala"...

NEMA KOMENTARA