Preminuo Florijan Mićković

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo Florijan Mićković
Bljesak.info / Florijan Mićković

Poznati akademik, mostarski kipar Florijan Mićković, preminuo je danas, 19. februara u 86. godini života

Bio je član Udruge likovnih umjetnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a izlagao je u većini europskih zemalja, Kanadi i SAD.

Koliko je njegovo djelovanje bilo bitno za Mostar, ali i Hercegovinu svjedoči činjenica da je njegovu brončanu figuru "Ženski akt", njegov diplomski rad, Grad Mostar otkupio i postavio u glavnom gradskom parku 1964. godine, a mostarski glavni park i sada krasi njegova skulptura. 

Mićković je bio istaknuti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine te jedan od utemeljitelja HAZU-a BiH. Njegova djela spajaju moderno i tradicionalno te se svojim djelovanjem i upornošću istaknuo kao jedan od najvećih kipara koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. 

Kako je objavljeno na smrtovnici, ispraćaj preminulog akademika održat će se u subotu 20. februara u 15:00 sati ispred Gradske mrtvačnice "BIJELI BRIJEG". Pokop i sveta misa zadušnica će se obaviti na Rimokatoličkom groblju "Masline"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije