Preminuo doktor Ismet Ademović

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo doktor Ismet Ademović
Foto: Mostarski.ba / Ismet Ademović

Nakon kraće bolesti u Mostaru je u 83-oj godini preminuo primarijus specijalista ginekolog akušer dr. Ismet Ademović.

Doktor Ismet Ademović rođen je 1937. godine u Tutinu. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, Srednju medicinsku školu završio je u Novom Sadu a studij medicine na univerzitetima u Sarajevu i Rijeci. Radni vijek započeo je u Tutinu kao prvi ljekar Bošnjak u rodnom mjestu, piše Mostarski.ba.

Doktor Ademović radio je i u Prištini, Prizrenu, kao i u bolnici u Libiji, a po završenoj specijalizaciji u oblasti Ginekologija-Akušerstvo zapošljava se u bolnici “Na Bijelom Brijegu” u Mostaru.

Tokom ratnih 1992. i 1993. godine radio je u improvizovanoj bolnici u Higijenskom zavodu, gdje je skupa sa ostalim medicinarima pružao neophodnu pomoć bolesnim i ranjenim u opkoljenom Mostaru.

Kao pratilac ranjenika iz opsjednutog Mostara odlazi u Tursku, gdje se zadržava silom prilika i radi u struci, da bi po spajanju sa porodicom otputovao u Ameriku.

Želja za za voljenom državom i svojim ognjištem vraća ga u Mostar 1996. godine, gdje je zatekao do temelja spaljenu i porušenu kuću. Nastavlja da radi u struci u bolnici “Majka i dijete” u Brankovcu, gdje je jedno vrijeme obavljao funkciju direktora, a po odlasku u penziju i do svoje smrti bio je spoljni saradnik i savjetnik u toj ustanovi.

Doktor Ademović je bio veoma cijenjen kako od kolega tako i od pacijenata i građana Mostara. Profesionalno i sa velikom odgovornošću prilazio je svakom pacijentu.

U narodu je ostao upamćen kao vrhunski ljekar a prije svega dobar čovjek. Dženaza doktoru Ademoviću biće klanjana sutra 16.03.2021. godine u 15:30 sati na Gradskom groblju Sutina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije