Preminuo Veso Đorem, jedinstveni ambasador BiH u Češkoj

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Veso Đorem, jedinstveni ambasador BiH u Češkoj
Arhiv / Veso Đorem

Nakon duge bolesti, u Pragu je preminuo Veso Đorem, poznati Sarajlija u dijaspori, vlasnik restorana „Luka Lu“ u Pragu i jedan od najvećih ambasadora naše zemlje u Češkoj Republici.  

Ovu tužnu vijest potvrdila je porodica Đorem, kao i ambasadorica BiH Martina Mlinarević.

Veso Đorem, bio je na glasu kao umjetnika koji je vladao tajnom kako napraviti brend od ugostiteljskog objekta koji će nositi epitet kultni.

Prije rata, u Sarajevu je osnovao i vodio klub Crvena Galerija u nekadašnjem CEDUS-u, a potom i Dom pisaca u Kranjčevićevoj ulici.

Nakon dolaska u Prag kreirao je svoj restoran "Luka Lu" koji se danas ubraja u red najpoznatijih u češkoj prijestolnici.

Ovaj restoran bio je i okupljalište građana iz bivše Jugoslavije i svih prijatelja.  Među njegovim gostima, između ostalih, bio je i Vaclav Havel, nekadašnji predsjednik Češke. Pokrenuo je i kampanju prijevoda književnih djela bivše Jugoslavije na češki jezik.

Veso Đorem svrstan je i na listu stranaca koji su izmijenili gastro sliku Praga, objavila je ovo češka revija Reflex u tekstu "Dobyti Prahu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije