Preminuo bh. književnik Petar Đaković

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo bh. književnik Petar Đaković
Foto: NN / Petar Đaković

Književnik i pedagog Petar Đaković preminuo je jučer nakon kraće bolesti, saopćeno je iz Udruženja književnika RS, čiji je Đaković bio član.

"Otišao je da bi ostao u našem sjećanju kao odan prijatelj, vrijedan čovjek, omiljen i vrlo inovantan prosvjetni radnik i pjesnik koji se s podjednakom ljubavlju obraćao i mlađim i starijim ljubiteljima književnosti", istakli su iz ovog udruženja.

Đaković je rođen 1946. godine u Maslovarama gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu završio u Banja Luci, a pedagogiju i psihologiju diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Banja Luci gdje je i magistrirao.

Cijeli radni vijek bavio se pedagoškim radom. Bio je učitelj, nastavnik osnovne i srednje škole, školski pedagog-psiholog, direktor škole... Obavljao je i dužnost pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanjeu Ministarstvu prosvjete RS.

U stručnim časopisima i pedagoškoj periodici objavio je više od 30 stručnih i naučnih radova. Zajedno sa suprugom Јovankom, također prosvjetnim radnikom, uradio je originalan udžbenički komplet za nastavu početnog čitanja i pisanja po kompleksnom postupku. Autor je ili koautor nekoliko udžbenika za učenike mlađih razreda osnovne škole, stručnih knjiga i priručnika za nastavnike, prenose Nezavisne.

U književnosti je ostavio trag. Objavio je zbirke pjesama "Pletivo vode", "Davno sanjan katren", "Snježno ogledalo" (sonetni vijenac posvećen Petru Kočiću) i "Štit i mač". Najmlađim čitaocima podario je pjesničke knjige "Igra je ozbiljna stvar", "Radio Kišobran", "Prostori igre" i "Šta ko sanja".

Bavio se i slikarstvom, te je imao četiri samostalne i pet kolektivnih izložbi.

Sahrana Petra Đakovića bit će u petak u 12 sati na Rebrovačkom groblju u Banja Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije