Preminula Vesna Vulović, žena koja je preživjela pad sa visine od 10.000 metara

Radiosarajevo.ba
Preminula Vesna Vulović, žena koja je preživjela pad sa visine od 10.000 metara
Nekadašnja stjuardesa JAT-a Vesna Vulović, koja je 1972. godine preživjela pad aviona sa visine od 10.000 metara, preminula je u Beogradu u 67. godini.

Uzrok smrti još uvijek nije poznat, a Vesnino tijelo su pronašli njeni prijatelji. Pojedini mediji su objavili da je Vesna Vulović očigledno preminula još prije nekoliko dana.

Ona je u žižu interesovanja srpske, ali i cjelokupne svjetske javnosti dospjela 26. januara 1972. godine kao jedina preživjela u padu aviona u Čehoslovačkoj od svih putnika i članova posade.

Priča tada 22-godišnje Vesne počinje veoma interesantno pošto nije bila ni predviđena za zlokobni let. Zamjenila je stjuardesu koja se također zvala Vesna. Bila je vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, poslije eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu.

"Tek osam meseci sam radila kao stjuardesa. Bila sam srećna, jer nikada do tada nisam videla Kopenhagen" prisjetila se nedavno i otkrila da joj je tog dana u hotelu sve mirisalo na nesreću, piše Noizz.rs.

Vulovićeva je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao do danas jedina osoba koja je preživela pad sa 10 kilometara visine, a titulu je primila od Pola Makartnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije