Preminula profesorica Dženana Bijedić

0
Radiosarajevo.ba
Preminula profesorica Dženana Bijedić
Foto:PrtSc/Facebook / Preminula prof Dženana Bijedić

Nakon izgubljene borbe sa teškom bolesti, preminula je profesorica Arhitektonskog fakulteta Dženana Bijedić.

Ovu vijest sa velikim žaljenjem su primili i njeni studenti, kolege i poznanici.

"Kada je saznala da ima tešku bolest i potom bila podvrgnuta složenim hirurškim zahvatima, Dženana je ostala ista, mentalno jaka, hrabra, uvijek dotjerana i lijepa.

Činilo se da sve ono što je pretrpjelo njeno fizičko tijelo pripada prošlosti, a da je ona svim svojim bićem u sadašnjosti i okrenuta budućnosti.

Ovakvom karekteru profesorice Dženane sam se divio i zbog činjenice da je upravo od trenutka njenog saznanja o svojoj bolesti, uradila najviše u svojoj akademskoj karijeri: objavila je dvije knjige, veći broj visokoreferentnih znanstvenih radova, vodila nekoliko međunarodnih znantvenih konferencija i projekata, mentorirala studente na master i doktorskim studijam", poručiio je jedan od kolega prof. dr Ahmet Hadrović.

Profesoricu Dženanu je pohađala Posdiplomski studij „Arhitektonske strukture“ na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, Dženana je, kao uposlenica na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, bila 17 mjeseci stalno angažirana kao projekt menadžer-viši konsultant u Odjelu za rekonstrukciju Administracije Europske unije u Mostaru–EUAM, a potom, u okviru sličnih projekata, u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Ističu se njene dvije briljantne knjige nastale u ovom periodu, a to su  „Arhitektura: Holizam umjesto optimalizacije – Integralni pristup u arhitektonskom stvaralaštvu“ i „Osnove arkitektonskih konstrukcija“.

Uz brojne znanstvene radove, profesorica Dženana je ostvarila opće prihvaćeni profil međunarodno referentne akademske ličnosti.

Ostvarena kao supruga, majka, nana, kao dizajner u arhitekturi i urbanizmu, kao autor u arhitektonskoj literaturi, profesorica Dženana je svoju bogatu pozitivnu energiju prenijela na mladi naraštaj akademskog kadra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Redakcija portala Radiosarajevo.ba želi uputiti iskreno saučešće njenoj obitelji i prijateljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije